Hlavní obsah
Lidé a společnost

Archeologické nálezy posledních let: Upíří hroby i lebky mimozemského tvaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Albärt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ilustrační foto

Ač se může zdát, že archeologové už nemají co objevovat, opak je pravdou. Prakticky denně dochází na Zemi k nějakému archeologickému nálezu. Často je téměř nevýznamný, někdy však může takový objev přepsat i dějiny.

Článek

Archeologické výzkumy probíhají na světě nepřetržitě. Vždy se archeologům jednou za čas podaří objevit něco zajímavého, možná i trochu nevysvětlitelného. My vám zde představíme dva zvláštní nálezy, které se oba budou týkat objevených pohřebišť.

Upíři a tematika s nimi spojená je velmi oblíbeným námětem knih, filmů a seriálů zejména na konci 20. a na začátku 21. století. Avšak tematiku upírů použil ve svém díle již Bram Stoker, když vytvořil světoznámý román Dracula, a to bylo na konci století devatenáctého. Byl přitom inspirován pouze svou fantazií a zejména lidovými pověstmi z oblasti rumunské Transylvánie.

Tyto a další pověry z jiných koutů světa vypovídají o tom, že se lidé upíru skutečně báli. Jejich existence samozřejmě nebyla nikdy dokázána, ale v tehdejších lidech vzbuzovala hrůzu pouze myšlenka na to, že taková stvoření mohou existovat. A tam, kde měli na takové stvoření podezření, tak s ním i zacházeli.

Roku 2014 odkryli archeologové na území dnešního Bulharska hrob, kde byl zemřelý probodnut železným kolíkem v místech, kde mívá člověk srdce. Šlo tedy o jasný příklad vampyrismu, tedy o strach místních z upírů. Přitom nálezy takových hrobů nebyly v minulosti ojedinělé. Na Balkánském poloostrově se jich našlo v dřívějších dobách velké množství. Všechny hroby pak měly společné to, že srdce nebožtíků byla proťata kovovým kolíkem či dřevěným kůlem.

V roce 2012 byl v Mexiku také objeven hrob. Tentokrát v něm však nebyly objeveny stopy vampyrismu, nýbrž se jednalo o masový hrob, v němž odpočívalo 25 osob. Na tom by samozřejmě nebylo nic divného, kdyby lebky těchto pohřbených neměly protáhlý tvar, který tvaru standardní lidské lebky ani zdaleka neodpovídal.

Po zveřejnění fotek nalezených koster byla reakce lidí jasná. Vyrojily se stovky komentářů, které tvrdily, že se musí jednat o mimozemšťany. To vše tvrdily pouze na základě filmy vsugerované představy o tom, jak takový mimozemšťan vypadá. Tvar lebek v nalezených ostatcích totiž vypadal přesně tak, jak jsme byli na mimozemšťany zvyklí z televizní obrazovek.

Vysvětlení je ale mnohem prostší. Jednalo se o velmi staré pohřebiště, kde byli pravděpodobně pohřbeni ti, kteří byli již od svého narození předurčení pro kněžství či šamanství. Takovým dětem se jejich lebky již v dětství deformovaly tak, aby dosáhly požadovaných tvarů. Zní to velmi nelidsky a neeticky, ale takové případy nebyly v dávných dobách ničím neobvyklým.

Takové zacházení s dětmi vedlo často k dřívějšímu úmrtí. Proto i v tomto hrobě byla většina těl shledána mladší šestnácti let v okamžiku své smrti. Jelikož nebyla odhalena žádná vnitřní zranění, předpokládá se, že smrt byla způsobena právě neodbornou deformací mladé lidské lebky vytvarované do proporcí, které nám připomínají mimozemšťany.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lebky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz