Hlavní obsah
Jídlo a pití

Babica jako hvězda Youtube: Motá se mu jazyk a láká na burger podle Forejta či sladké bramboráky

Foto: Luděk Kovář / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Známý český kuchař Jiří Babica má svůj vlastní youtubový kanál. Takže kdybyste potřebovali nějaký nový recept nebo byste se chtěli jen tak pobavit, najdete na něm spoustu jeho poněkud zvláštních receptů.

Článek

Jiří Babica, jak sám tvrdí, vždy odmítal stát se youtuberem. Jak je ale patrné, před pěti lety toto své přesvědčení kvůli covidové krizi přehodnotil a začal se svými fanoušky sdílet jeden recept za druhým. A to i přesto, že u kapacity mezi šéfkuchaři, jako je Zdeněk Pohlreich, žádné zastání nemá. Pohlreich je proti Babicovi doslova vysazený, těžko ale soudit, zda se jeho kritika zakládá na objektivních skutečnostech. Posuďte sami.

Babica na svém kanálu vaří sám a nemá zde k ruce svého kolegu Jaroslava Sapíka, se kterým dlouhá léta vařil na TV Barrandov v pořadu Babica vs. Sapík. O to větší zábavu si tu ale sledující užije. Sice zde až na výjimky nenajdete hlášky, kterými Babica proslul, a sice že cokoli se dá prakticky nahradit čímkoli, za to je tu spousta bizarních receptů a sledovat tohoto kuchaře při práci je něco unikátního.

V jednom ze svých videí kanálu Babicova televize se kuchař snaží připravit burger Přemka Forejta, který šéfkuchař restaurace Entrée v Olomouci navrhl speciálně pro řetězec rychlého občerstvení. Po čtyřiceti vteřinách úvodu Babica nejprve oznámí, že tedy začne vařit, vzápětí se ale zarazí a zdůrazní, že to vlastně ani nejde udělat, protože v McDonald´s mají omáčky, ke kterým se nedostane a že je to zkrátka příliš náročné. Člověk tedy váhá, zda se ve videu nakonec vařit bude, nebo nebude. Přestože je tak úvodní obrazovka videa, která sledující láká ke sledování, označena štítkem „Burger od Forejta“, oznámí nakonec Babica, že se do toho Forejtovi nebude cpát a že raději předvede jeho burger. A to tedy ani trochu neodpovídá tomu, proč lidé na takové video klikají. Když chci vidět, jak se dělá burger od Forejta, tak mě asi burger Jiřího Babici zajímat nebude.

V některých videích se Babica dokonce stylizuje do Ládi Hrušky, protože vaří jídla ze zbytků a ze surovin, které k sobě na první pohled ani nepasují. „Legenda mezi kuchaři“ z toho ale dokáže vykouzlit „zapečenou bramborovou pánev“. Takové jídlo láká k ochutnání už podle svého názvu. Úvodní obrazovka videa ale láká na „zapečený rohlík“.

Naprostou perličkou celého kanálu jsou ale bramboráky. Babica si podle německé receptury trochu upraví recept, což by v zásadě nebylo nic špatného, neboť recepty jsou od toho, aby se dále upravovaly. A na tradiční český bramborák existuje receptů celá řada. Jen si vezměte. Někdo do něj dává mrkev, někdo ale bude tvrdit, že ta do bramboráku v žádném případě nepatří. Pro někoho se zase bramborák neobejde bez uzeného masa v těstě, jiný si to s ním neumí představit. Babica ale připravuje bramborák na první pohled tradiční, část z nich ale podává na slano a část na sladko. Ty na sladko po přípravě pocukruje a přidává k nim jablečnou dřeň.

A pokud se člověk chce u videí spíše pobavit, než se něčemu přiučit, doporučujeme například video s názvem Nejlepší masový pletenec. Výtvor, který z přípravy tohoto pokrmu totiž vzejde, pobaví nejen Zdeňka Pohlreicha, ale naprosto všechny, kteří toto video uvidí. Babicovi se navíc dost často motá jazyk, někdy hledá slova a když vám nakonec řekne, že z toho, co připraví, budete „čumět jako vrány“, tak jedno oko nezůstane suché.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz