Hlavní obsah
Cestování

Budapešť: Hlavní město, které stojí za to vidět. Parlament i rybářská bašta ohromí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Random photos 1989 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Budova maďarského parlamentu

Maďarsko sice není naším sousedem, ale přesto se hranicím České republiky nachází velmi blízko. A jeho hlavní město najdeme takřka u slovenských hranic. Jde o jedno z nejkrásnějších měst Evropy, které stojí za to vidět.

Článek

Do Budapešti se z Česka dostane pohodlně i vlakem za zhruba 7 hodin jízdy. Autem tam sice budete rychleji, ale zase si neužijete ten komfort toho, že nemusíte řídit. Pokud jste v tomto krásném evropském městě ještě nebyli, udělejte si na něj čas. Úplně s přehledem vám ale stačí jeden den. Přestože Budapešť není malým městem, historické jádro má co do rozlohy opravdu skromné. Takže pokud sem pojedete za pamětihodnostmi, zvládnete je během pár hodin.

My jsme pro vás vybrali několik památek, které si při návštěvě Budapešti nesmíte nechat uniknout. A začneme hned tou nejimpozantnější stavbou. Budova Parlamentu vás ohromí. Stojí prakticky na břehu Dunaje a budete se před ním cítit jako trpaslíci. Je vskutku monumentální. Nejlépe si ale její celistvost vychutnáte z lodi nebo z protějšího břehu.

Foto: Jakub Halun / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Budínský hrad

Na druhém břehu Dunaje leží hned dva skvosty vedle sebe vysoko na kopci. Prvním z nich je Budínský hrad, kde se můžete projít po jeho zahradách, nebo si prohlédnout jeho interiéry. Stačí jej ale vidět zvenčí, uvnitř není zajímavěji vybaven. Raději si nechte více času na asi nejkrásnější budapešťskou památku, Rybářskou baštu.

Foto: Bybbisch94, Christian Gebhardt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část Rybářské bašty

Je naprosto dechberoucí a turisté to vědí, takže se tu budete tak trochu potýkat s náporem návštěvníků. Tento komplex za to však stojí. Novogotická a částečně novorománská stavba tvoří hradbu na vrchu Budíně s jezdeckou sochou sv. Štěpána. Její provedení v bílé barvě ještě umocňuje její monumentálnost, stejně jako řada schodišť, která k ní od nábřeží vedou. Celý komplex je kompletní spolu s kostelem sv. Matyášem v podobném stylu jako celá Rybářská bašta. Obě stavby pocházejí z druhé poloviny 19. století.

Foto: xorge / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Matyášův chrám navazující na Rybářskou baštu

Stranou hlavního historického centra stojí náměstí Hrdinů na trase z vnitřního města do městských sadů. Vévodí mu památník Tisíciletí se sloupem vysokým 36 metrů a sochou archanděla Gabriela na jeho vrcholu.

Jen kousek od náměstí Hrdinů na začátku městských sadů najdeme tak trochu tajemný hrad Vajdahunyad postavený taktéž na konci 19. století. Jedná se o napodobeninu starého maďarského hradu Hunyad, který se však již dnes nachází na rumunském území a na kterém byl vězněn Vlad Tepes neboli Drákula. Jde však o velmi zdařilou kopii. Hrad si zachoval část své mystické atmosféry, kterou je původní děsivý hrad doslova naplněn.

Foto: Andrei Dan Suciu / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část hradu Vajdahunyad

Opomenout ale nelze ani Gellértovu horu s citadelou. Z památníku zde v kaskádách spadá umělý vodopád až k silnici přímo na nábřeží. Je tu nádherný výhled na celou Budapešť. Svým vzhledem vás pak uchvátí i Széchenyiho řetězový most přes řeku Dunaj. Podobný kdysi vedl v Praze přes Vltavu.

Budapešť je krásné město s malým, ale úchvatným historickým centrum, které je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví. Za jeden den se dá určitě stihnout celé, ale pokud chcete navštívit i některá z muzeí či interiérů budov, nebo jen tak posedět na nábřeží a sledovat ruch kolem sebe, vyhraďte si na toto místo více času. A nezapomeňte si dát pravý maďarský langoš. Je to úplně něco jiného, než si dáte u nás v Česku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz