Hlavní obsah
Finance

Cena cigaret je už v Česku vyšší než třeba v Itálii. Kam až poroste?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Basil MK / Creative Commons / pexels.com

Cigarety se u nás stávají čím dál tím víc luxusním zboží, které si nemůže dovolit každý. Jejich cena vzrostla za poslední roky o desítky korun. A přitom se většina sumy, kterou za ně zaplatíte, odvede státu, výrobce a distributor dostanou jen zlomek.

Článek

Cena cigaret v Česku stále roste. Zdražování v poslední době probíhá i několikrát do roka. Jedná se o růst povětšinou o pětikorunu, což se z pohledu příležitostného kuřáka nezdá hodně, ale když k takovému zdražování dochází pravidelně po pár měsících, je to přeci jen na peněženkách kuřáků znát.

Cigarety jsou u nás už mnohdy dražší než v některých západních zemích, například v Itálii. Přitom se ještě před pár lety na dovolenou do Itálie vozily cigarety s sebou. Byly tam totiž o poznání dražší, mnohdy i o 50 procent oproti českým cenám. Před dvaceti lety byl rozdíl samozřejmě ještě propastnější. Cigarety, které u nás stály 50 Kč, se v Itálii běžně prodávaly za 100 Kč.

Jenže rozevřené nůžky rozdílu cen mezi cenou cigaret v Česku a v zahraniční se obecně přibližují, ve zmiňované Itálii už se zaklaply zcela a rozevírají se opačným směrem. Za klasickou krabičku cigaret značky Marlboro, kterou dnes v Česku koupíme, zaplatíme 149 Kč. V Itálii je cena takových cigaret 6 euro, což podle kurzu eura pohybujícího se kolem 24 Kč, odpovídá 144 Kč. U mezinárodních cigaret Dunhill je rozdíl ještě větší. U nás je koupíte za 172 Kč, v Itálii vycházejí na necelých 161 Kč.

Ano, rozdíl to není markantní, ale je z něj patrné, že se rozdíly v cenách stírají. V případě Itálie to není pouze v cenách cigaret. A třeba v takovém Polsku se s cenou krabičky cigaret Marlboro dostaneme i pod 100 Kč. Co je ale nejsmutnější, je to, že výrobce a distributoři z ceny cigaret uvidí prakticky jen zlomek. Většina peněz jde totiž státu.

Krabička našich vzorových cigaret Marlboro za 149 Kč je totiž zatížena spotřební daní. Na té se státu z jedné krabičky odvede 84,1 Kč. Dále je třeba počítat s DPH ve výši 21 %. To dělá z ceny těchto cigaret 25,86 Kč. Do státní poklady tedy z takové krabičky putuje neuvěřitelných 110 Kč. Pouze 39 Kč je určeno na pokrytí nákladů výrobce a distributora a tato částka zahrnuje i veškerý zisk, který na tom výrobní a distributorské řetězce získávají.

Z 39 Kč tak musí být zaplaceny prostory, pracovníci, stroje a technika, energie, suroviny, dále pak distribuce cigaret. A ještě z toho musí všichni profitovat. Asi si tedy jistě umíte představit, že výrobní cena takových cigaret je naprosto zanedbatelná.

To, že se snižuje rozdíl mezi cenou cigaret u nás a v zahraničí, je samozřejmě zčásti dáno rostoucí cenovou hladinou v Česku. Pomalu se přibližujeme zahraničním cenám, přestože tomu naše platy mnohdy neodpovídají. Je to ale zejména zásluhou neustálého zvyšování spotřební daně a brzy možná také dalšího zvýšení daně z přidané hodnoty.

Kouření určitě není dobrý návyk, je to spíše zlozvyk a v žádném případě není zdravé. Ti, co si však svou krabičku koupit chtějí, se pomalu dostávají do úzkých, protože přehnaná spotřební daň zvedá cenu jejich cigaret na takovou výši, kterou si již brzy nebudou moci dovolit. A ti, co prostě přestat nedokážou, se budou muset uskromnit jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz