Hlavní obsah
Aktuální dění

Každý Čech sní 800 kg jídla za rok, přicemž cena potravin stále roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: cottonbro studio / Creative Commons / pexels.com

Ceny potravin již několik měsíců letí strmě vzhůru a každodenní stravování se nám tak značně prodražuje. Máte ale představu, kolik toho vlastně průměrný Čech sní? A čeho sníme nejvíce?

Článek

Potraviny. Ceny toho nejzákladnějšího stále stoupají. Česká vláda nám to příliš neulehčuje, protože na potraviny máme navíc jednu z nejvyšších DPH v Evropě. Průměrný Čech spotřebuje téměř 800 kg potravin za rok. Nutno ale podotknout, že do této váhy se počítají i potravinové ztráty a zbytky. I tak je to ohromné číslo.

Co ale vlastně jíme? Které druhy potravin konzumujeme nejčastěji? Na to nám odpoví výzkum Českého statistického úřadu. Pro tyto účely si však potraviny rozdělíme do několika kategorií a řekneme vám, co z každé kategorie konzumujeme a v jakém množství. Statistika mapuje rok 2021.

Z pekárenských výrobků a obilovin sní každý Čech přes 52 kila pšeničného pečiva a téměř 40 kilo chleba. Pokud se budeme bavit o obilovinách ve formě mouky, pak nejčastěji konzumuje pšeničnou mouku, každý Čech přibližně 91 kg za rok, žitné kolem 8 kg.

Pokud si myslíte, že nejoblíbenějším masem Čechů je drůběží, pak se mýlíte. Toho sní každý z nás za rok pouze 30 kg. Nejvíce sníme vepřového, téměř 45 kg. Hovězího pak konzumujeme kolem 10 kg. Ryby bohužel nejsou to, co by Češi měli příliš v oblibě. Na každého občana připadá totiž pouze 5,6 kg ryb za rok.

Mléko konzumuje prakticky pouze kravské. Jeho spotřeba včetně produktů, ve kterých je obsaženo, činí neuvěřitelných 2,5 hektolitru na osobu, přitom sýrů sníme jen něco málo přes 14 kg za rok. Vajec sní každý Čech přibližně 263 ks.

Másla spotřebuje každý kolem 5 kg, sádla pak 4 kg. K tomu spotřebujeme zejména na smažení 10 litrů jedlých olejů na osobu. A to už je pořádně nezdravá porce smaženého. Pojďme se radši podívat na něco zdravého.

Ovoce a zelenina, potraviny plné chuti a vitamínů. Z ovoce, které jsme schopni si tady vypěstovat, nejraději konzumujeme jablka. Těch sníme kolem 25 kg, což dělá prakticky polovinu naší spotřeby těchto druhů ovoce. Dále sem patří například švestky a vinné hrozny. Z jižního ovoce se na náš stůl dostávají nejčastěji pomeranče, mandarinky a banány. Jejich spotřeba činí necelých 28 kg na osobu.

Nejoblíbenější čerstvou zeleninou jsou rajčata a cibule. Obou sníme shodně 12 kg. Dále pak hojně konzumujeme melouny či zelí. Z luštěnin je sice nejrozšířenější hrách, ale i tak tohoto druhu zeleniny sníme zoufale málo, přestože patří k těm nejzdravějším. Brambory, které se však nikdy nekonzumují syrové, se na naší stravě podílí více než 70 kg.

Cukru se do našeho těla za jediný rok dostane více než 36 kg, přestože čokolády sníme pouze 3 kg a cukrovinek z ní vyrobených další 4 kg. Medu zkonzumujeme v průměru okolo 1 kg. Soli připadá na osobu 5 kg a droždí neuvěřitelné 2 kg.

Podívejme se ještě na nápoje. Čaje nám za rok stačí okolo 200 gramů, ale zrnkové kávy spotřebujeme průměrné 2,5 kg. Minerálních vod do sebe dostaneme 54 l, sodových vod téměř 30 l, limonád 88 l a ostatních nápojů skoro 66 l.

Přesto že jsme takto zdatní konzumenti potravin i nápojů, často si nakoupíme více, než spotřebujeme, nebo se některé zboží neprodá a musí být vyhozeno. V některých zemích světa trpí hladem a my tady jako republika vyhodíme 605 500 tun jídla ročně, což vychází, že každý Čech vyhodí za rok 57 kg jídla. A to je důvod k zamyšlení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz