Hlavní obsah
Finance

Chcete z daní získat zpět 30 840 Kč nebo i více? Tak si dodatečně podepište prohlášení poplatníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nepodepsali jste si loni u svého zaměstnavatele prohlášení poplatníka daně z příjmu a přišli jste tak o slevy na daních? Nevadí. Podepsat si ho můžete i dodatečně za celý loňský rok a získat své peníze zpět!

Článek

Dodatečným podepsáním prohlášení můžete získat zpět přesně tolik, kolik by činily vaše slevy, kdybyste toto prohlášení měli vyplněné po celý rok. Začínáme na 30 840 Kč za základní slevu na poplatníka.

Jak vyplnit dodatečné prohlášení? Stejně jako klasické, pouze uvedete, že prohlášení činíte dodatečně. Je tam na to kolonka. Poradíme vám, co vyplnit.

V nadpisu formuláře uveďte, o jaké zdaňovací období se jedná. Pokud žádáte zpětně za loňský rok, uveďte 2022. Hned pod tímto nadpisem zvolte, že prohlášení činíte dodatečně. Hlavičku si pak každý vyplní dle svých osobních údajů.

Jakou slevu můžete vybrat? Základní slevou na poplatníka nic nezkazíte, na tu má nárok každý, takže do prvního okénka určitě křížek. To je 30 840 Kč doma. Pokud jste invalida, vyberte stupeň svého postižení. Získáte zpět 2 520 Kč za I. a II. stupeň invalidity, za III. stupeň je to 5 040 Kč. Pokud jste držiteli průkazu ZTP/P jedná se o 16 400 Kč. Poslední okénko zaškrtnete v případě, že jste studenti. Ušetříte 4 020 Kč.

Tabulku dole na první straně můžete vyplnit, pokud máte děti, na které chcete uplatňovat slevu. Pozor! Tuto slevu nesmí ve stejné době, kdy ji uplatňujete vy, uplatňovat i druhý z rodičů. Do sloupce „uplatňuji nárok ve výši na“ vyplňte pořadí dítěte. To je nutné z toho důvodu, že se sleva za pořadí dítěte liší. Vyplňte 1 na první dítě a máte daňovou slevu 15 200 Kč v případě, že uplatňujete celý rok, jinak se rozpočítává na uplatňovaný počet měsíců. Dále vyplňte 2, pokud máte i druhé dítě. Zde je sleva 22 320 Kč. Třetí a každé další dítě už má vždy označení 3 a obdržíte na každé z nich slevu na dani ve výši 27 840 Kč.

Nezapomeňte, že nárok na všechny tyto slevy je třeba doložit. Nedokládá se pouze základní sleva na poplatníka.

Na druhé straně už jen vyplňte údaje o osobě, která společně s vámi vaše děti vyživuje, ale pouze pokud s vámi žije ve společné domácnosti. No a pak už stačí jen datum a podpis. V ročním zúčtování vám budou všechny slevy přiznány a bude vám vráceno to, na co máte nárok, minimálně však základní sleva na poplatníka ve výši 30 840 Kč, pokud samozřejmě alespoň tolik bylo vámi za daný rok na daních uhrazeno. Pouze sleva na dani za vaše děti může způsobit vznik takzvaného daňového bonusu, kdy vám může být na daních vráceno více, než jste na daních skutečně uhradili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz