Hlavní obsah

Co s přebytkem zeleniny? Zkuste gazpacho, tzatziki nebo okurkovou limonádu

Foto: Pixabay / pexels.com

Taky se vám stává, že vám na zahrádce v jednu chvíli dozrává tolik zeleniny, že nevíte, co s ní? Tady jsou tři tipy na to, jak přebytky zeleniny zpracovat, výtečně si pochutnat a prospět svému zdraví.

Článek

Asi nejjednodušší, co můžete udělat z přebytečných okurek, je okurková limonáda. Je to rychlé, snadné a výtečně to chutná. Stačí jen rozmixovat okurky, přidat trochu citrónové šťávy, cukr a sůl podle chuti, perlivou vodu a případně i mátu. A výtečná limonáda je na světě. V této formě do sebe navíc dostaneme mnohem více okurek a okurkovou limonádu můžeme započítat do našeho pitného režimu.

S okurkami ale souvisí i další náš tip. A to na řecké tzatziki. Ty se dají konzumovat jako předkrm, dip, dresing nebo jako malý salátek k hlavnímu jídlo či po něm. Přitom je příprava tak jednoduchá. Okurky stačí nastrouhat a pak z nich vymačkat co možná nejvíce přebytečné šťávy, jinak výsledný pokrm nebude vypadat moc vábně. Do odvodněných okurek stačí přidat hustý jogurt řeckého typu, česnek, sůl, pepř, limetovou či citronovou šťávu, kopr a olivový olej a výborný pokrm je hotov.

Foto: Kjy106504 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tzatziky jsou velmi lehké a lahodné

Pokud vám ale na zahradě přebývá i další zeleznina kromě okurek, zkuste výbornou studenou polévku, jejíž recept pochází ze Španělska. Tady kromě okurek použijeme i papriky a rajčata. Ty rozmixujeme spolu s česnekem a cibulí, přidáme sůl a vinný ocet. Někdo do polévky přidává i bílý chléb, který rozmixuje spolu se zeleninou. Polévka se pak stává hustší. Poměr surovin záleží jen na vaší chuti.

Při této rychlé přípravě ale nemusí studená polévka chutnat každému. Někdo totiž nemá rád všudypřítomná semínka či slupky z rajčat. Pokud chcete polévku jemnější, bude potřeba přidat činnost navíc. Semínka z rajčat, případně z papriky, ale stačí jen přecedit přes cedník a polévka je připravena ke konzumaci. V případě slupek z rajčat je to trošku složitější. Rajčata musíme spařit, což znamená, že je na pár vteřin položíme do vroucí vody. Tento postup zajistí, že slupky z nich pak půjde snadno sloupnout.

Foto: cyclonebill / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Studená polévka gazpacho nejen výtečně chutná, ale je prospěšná i pro naše zdraví

Variant studené polévky gazpacho existuje celá řáda. Recept, který uvádíme my, je ten nejzákladnější a nejtypičtější. Jak jsme výše uvedli, tak gazpacho ani tzatziki se rozhodně neobejdou bez olivového oleje. Pro skvělou chuť doporučujeme v každém případě používat extra panenský olivový olej lisovaný za studena. Má tu nejlepší chuť a nedegraduje fakt, že se jedná o zdraví prospěšné pokrmy.

A protože rajčata v Česku prostě milujeme, jeden typ na závěr. Snadno a rychle si totiž můžete v kuchyni připravit takzvaná polosušená rajčata. Mají vlastnosti těch sušených, ale jsou mnohem šťavnatější a chutnější. Musíme jen nakrájet rajčata na plátky, nasolit je a opepřit, posypat trochou bazalky či oregána a zakápnout olivovým olejem. Vyskládané plátky dáme péct na plech do trouby při 150 stupních asi půl hodiny, případně můžeme následně dosušit na nižší teplotu. Rajčata pak necháme vychladnout a jsou připravena ke konzumaci.

Pokud tedy i vy máte přebytky zeleniny, snad vám naše rady pomohou, jak s ní naložit a pochutnat si. Dobrou chuť.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz