Hlavní obsah
Umění a zábava

Disney zničil oblíbenou pohádku. Novým snímkem Mufasa ignoruje a překrucuje fakta ze Lvího krále

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Giles Laurent / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ilustrační foto

Disney a jeho pohádky jsou kapitolou sami pro sebe. Děti je prostě milují. A je jedno, jaký se píše rok. Jeho pohádky jsou totiž nadčasové. Jenže teď se studiu Disney povedlo jeden velký příběh nalomit tak, že se iluze dokonalosti asi brzy rozpadne.

Článek

Walt Disney a studio pokračující v jeho odkazu uvádějí filmy už přes sto let. Jeho první animovaná pohádka spatřila světlo světa v roce 1937 a jednalo se o legendární Sněhurku a sedm trpaslíků. A tato pohádka neztrácí své kouzlo ani teď. Ve studiu Disney vzniklo totiž hned několik legendárních snímků, které milovali děti tehdy a milují je i nyní.

V 90. letech ale studio Disney stvořilo něco naprosto výjimečného. Šlo o pohádku ze lví říše, která dokázala zaujmout, pobavit i dojmout. Měla všechny atributy, jaké má správná pohádka mít, a stala se jedním z nejúspěšnějších Disneyho filmů. Lví král, který vyprávěl příběh malého a nezodpovědného Simby, ze kterého se stane velký král lví říše, byl na světě.

V současnosti ale Disney tíhne k hraným filmům. Své nejúspěšnější animované příběhy převádí na filmové plátno, kde pohádkové postavy hrají skuteční herci. Vznikla tak už řada takových filmů jako například Aladdin nebo Šípková Růženka. U Lvího krále, kde všechny postavy tvoří výhradně zvířata, to ale nebylo možné. A tak v roce 2019 vzniklo nové zpracování původní Lvího krále z roku 1994, které bylo sice také animované, dnešní moderní technikou ale na diváka působilo tak, jako kdyby šlo o film natočený se skutečnými zástupci zvířecí říše.

Nový Lví král sice nedosáhl úspěchu svého předchůdce z 90. let, avšak diváky zaujmout dokázal a jeho hodnocení bylo více než dobré. Nyní se ale Disney rozhodl natočit další snímek s využitím podobných technických možností. Animovaná zvířata znovu ožijí v příběhu nazvaném Mufasa: Lví král, který přijde do kin před Vánocemi. Jenže tento snímek tak trochu zničil celý příběh odvyprávěný před třicety lety a ještě před uvedením zklamal mnoho fanoušků této jedinečné pohádky.

Po grafické stránce to sice podle upoutávky vypadá na jedinečnou podívanou, to, co milovníky Lvího krále ale trápí, je příběh. V původních zpracováních Lvího krále je Mufasa moudrý král z čistokrevného rodu, který svému synovi Simbovi často vypráví o svých pokrevních předcích králích. Ti mají podle něj na lví říši shlížet z nebe jako jednotlivé hvězdy. A právě vyprávění o předcích dodá Simbovi sílu se později vrátit a zachránit lví říši.

Nový snímek sice vypráví příběh Simbova otce, už v upoutávce se ale dozvídáme, že Mufasa neměl být králem, ani nepocházel z královského rodu. Byl nalezencem, kterému navíc zachránil život následník trůnu Scar, který byl ale v původním příběhu pokrevním bratrem Mufasy a zároveň jeho úhlavním nepřítelem. Scar navíc v upoutávce vypadá jako běžné lvíče, ztratil vše ze svého zlověstného zjevu a podivně tmavé hřívy.

Scar a Mufasa tak podle nového zpracování nikdy skutečnými bratry nebyli. Mufasa se do královské rodiny dostal náhodou a následníku trůnu Scarovi přebral jeho trůn. To ale ničí všechno, co si o Lvím králi z předchozích zpracování pamatujeme a jeden dětský sen o lví říši, které vládnou potomci královského lvího rodu, se rozplývá.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování Disneyho filmů, zejména pak animovaných filmů o Lvím králi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Lví král

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz