Hlavní obsah
Finance

Dovoz levných cigaret ze zemí mimo EU se může pěkně prodražit. Cena pak může být vyšší než u nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mart Production / Pexels

Kdo jezdí třeba do Egypta nebo do Turecka, ví, že tam seženete cigarety značek, které se prodávají i u nás, za o poznání příznivější cenu. Mnohdy jsou levnější i několikanásobně. Jenže dovoz takových cigaret se nemusí vyplatit.

Článek

Cena krabičky cigaret značky Marlboro se u nás dnes pohybuje již kolem 150 Kč. A to je pro náruživé kuřáky dost velký zásah do jejich měsíčního rozpočtu. Při cestě na dovolenou mimo Evropskou unii se ale často mohou cítit jako králové. V Egyptě totiž obdobnou krabičku pořídí v přepočtu za zhruba 50 Kč, v Turecku může jít jejich cena i pod 40 Kč. Takto nízká cena je způsobena jednak nižší kupní sílu tamního obyvatelstva, jednak rozdílnými sazbami daně, než je tomu u nás.

Lidé, co do těchto zemí cestují, si tak po celou dobu dovolené mohou vychutnávat pocit toho, že jejich zlozvyk je zde stojí mnohonásobně méně. Jenže pak člověka napadne, že by si takové cigarety mohl vzít s sebou domů, aby je mohl kouřit i u nás a výrazně tak ušetřil. Jenže obě uvedené země leží mimo Evropskou unii, a tak je možné si z nich dovézt jen 200 cigaret, což se rovná jednomu klasickému kartonu. Pokud to ale cestující netuší a přiveze si kartonů více, nejenže riskuje jejich zabavení, zároveň se vystavuje i riziku pokuty.

Pokud u vás celní správa objeví více cigaret, než je povoleno dovážet, nemusí to nutně znamenat, že vám je vezme, nebo vás bude pokutovat, ale může vám k ceně cigaret, kterou jste za cigarety zaplatili v dovolenkové destinaci, naúčtovat další poplatky, které cenu takových cigaret podstatně zvednou.

Jedním z takových poplatků může být clo. To se může pohybovat i v řádu desítek procent a výhodnou nákupní cenu nám tedy podstatně zvedne. Důležitá je také spotřební daň, které cigarety v České republice podléhají a bude potřeba ji doplatit. Ta dělá na jednu krabičku cigaret nejméně 67,20 Kč, ale vypočítává z celkové ceny krabičky navýšené o všechny poplatky. Ještě vám poté naúčtují daň z přidané hodnoty. Ta se počítá klasicky ve výši 21 procent z celkové ceny.

Jako příklad si uveďme zprávu jihočeských celníků, kteří uvádějí jak vysoko může cena cigaret vzrůst. Karton cigaret Marlboro se dal dle jejich zprávy ze září letošního roku pořídit v Turecku za 820 Kč, tedy 41 Kč za krabičku. Jenže celní poplatky z takového kartonu vyjdou na pěkný balík. Za clo zaplatíte dalších 473 Kč, na dani z přidané hodnoty 856 Kč a na DPH ještě 452 Kč. Cena takového kartonu se pak vyšplhá na 2600 Kč, přičemž v Česku se dá běžně pořídit kolem 1500 Kč. A to už se samozřejmě vůbec nevyplatí.

Radost z dovezených levných cigaret se tak rychle vytratí, protože ve výsledku zaplatíte za tyto cigarety mnohem více, než kdybyste si je koupili v jakékoliv klasické trafice v Česku. Kuřáci z České republiky se tak budou muset smířit s tím, že cena cigaret je a bude u nás vysoká, že si levné kouření užijí pouze v exotických destinacích během své dovolené a že si ze své cesty mohou jeden takový levný karton přivést. Ale ani o cigaretu víc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz