Hlavní obsah
Právo a státní správa

Víte, kolik dostane stát z každé krabičky cigaret? Několikrát více než výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brandysolomon73 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Spotřební daň z cigaret se zvyšuje každý rok. Pro mnohé občany České republiky se tak toto zboží stává stále více nedostupné. Může za to zdražování výroby nebo si stát stále více obohacuje kapsu na úkor kuřáků?

Článek

Příklad si demonstrujme na typické krabičce cigaret značky Marlboro o 20 cigaretách, kterou dnes v obchodě koupíte za 144 Kč. Toto je cena s DPH neboli s daní z přidané hodnoty, která je 21% přirážkou k prodejní ceně bez DPH. V tomto případě je výše DPH rovna 24,99 Kč. Těchto přibližně 25 Kč jde do státního rozpočtu. Cena cigaret bez DPH je tak 119,01 Kč.

DPH platíme z každého zboží, takže zde ještě nic nepatřičného neshledáváme. Dále ale musíme určit výši spotřební daně, která je na cigarety také uvalena. Jedná se o nepřímou daň, kterou jsou zatíženy zvláštní druhy zboží. Ta má v případě cigaret dvě části, procentní a pevnou.

Procentní část spotřební daně z cigaret nám říká, že do státního rozpočtu půjde 30 % z konečné ceny krabičky cigaret včetně DPH. V případě našeho příkladu je to 30 % ze 144 Kč, což vychází 43,2 Kč. Pevnou část pak tvoří spotřební daň na každou jednotlivou cigaretu. Ta je v roce 2023 stanovena na 1,97 Kč. Naše příkladová krabička má 20 cigaret, což dělá dalších 39,4 Kč, které putují státu. Celkem na spotřební dani zaplatíme 82,6 Kč.

Ještě je třeba vzít v potaz, že pokud není průměrná spotřební daň na jednu cigaretu z krabičky alespoň 3,52 Kč, pak se bez ohledu na předchozí výpočet počítá se sazbou 3,52 Kč na cigaretu, tedy 70,4 Kč na krabičku. My se v našem výpočtu dostali na vyšší částku, toto tudíž nemusíme řešit.

Když si sečteme, kolik jsme státu odvedli na DPH a spotřební dani z krabičky, kterou jsme koupili za 144 Kč, jedná se o 107,59 Kč. Zbývá přesně 36,41 Kč, které putují do výrobního, distributorského a prodejního řetězce.

Jak ale uvádíme, z této částky musí jít něco prodejci, obvykle trafice, dále distributorovi. Jako výnos, který však může podléhat dalšímu zdanění ze zisku, se do výrobny cigaret vrací jen kolem 25 Kč, někdy i méně. A z těchto 25 Kč musí tabáková firma poplatit prostory, zaměstnance, energie, suroviny, materiál i realizovat zisk. Takže výrobní cena cigaret je v porovnání s jejich prodejní cenou zanedbatelná.

Když si vezmeme modelového kuřáka, který vykouří 10 cigaret denně, pak jich zvládne za běžný rok vykouřit 3650. Pokud bude kouřit cigarety z našeho příkladu, utratí za ně ročně 26 280 Kč, z toho odvede za rok do státního rozpočtu přibližně 19 635 Kč za DPH a spotřební daň a za kuřivo skutečně zaplatí 6645 Kč.

Spotřební daň z cigaret navíc prakticky každý rok roste. Stát tvrdí, že tuto daň zvedá, protože kouření je škodlivá věc, ale získat z této škodlivé věci příjmy, to už mu tolik nesmrdí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz