Hlavní obsah
Finance

Stále levnější euro? Koupit, nebo ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Avij / Wikipedia Commons

Euro je pro nás stále dostupnější.

Přemýšlíte o koupi eura, které je den ode dne za lepší cenu? Bojíte se, že než pojedete na dovolenou, tak bude zase za draho? Nebo nevěříte v silnou korunu a berete euro jako investici, která se vám zhodnotí? Tak koupit euro, nebo ne?

Článek

Česká republika je součástí Evropské unie, přestože jako jedna z mála zemí ještě nepřijala evropskou měnu zvanou euro. Do jisté míry je to dobře. Evropská unie má stále větší rozhodovací pravomoci, a to i ve věcech, které by často měly zůstat v intencích jednotlivých států. Vlastní měna je tak částečně naší ochranou udržet si svou suverénnost.

Předpokládalo se, že velký ekonomický propad způsobený zejména energetickou krizí a vysokou inflací bude mít vliv na sílu koruny. Přesněji řečeno, že koruna bude oproti euru hodně oslabovat. Proto Česká národní banka intervenovala, aby korunu udržela v přijatelných mezích. Když už byli intervence neudržitelné a Česká národní banka od nich ustoupila, očekával se velký propad koruny.

Koruna však velmi překvapila. Nejenže se nezačala znehodnocovat, ale právě naopak. Pomalu začala posilovat a dostává se na rekordní poměr vůči euru i dalším světovým měnám. Je tedy čas nakoupit eura?

Pokud se chystáte na dovolenou, tak to vřele doporučujeme. Nepředpokládá se, že by koruna ještě dlouho posilovala. Počítá se s jejím postupným propadem. Jak silný tento propad bude zatím není možné určit. Takže pokud se třeba v létě chystáte na dovolenou a nakoupíte eura teď, budete mít útratu na dovolené podstatně levnější než v loni nebo předloni. A to se vyplatí. Pokud si tedy samozřejmě můžete dovolit, aby vám eura ležela doma až do léta. Když je ale budete kupovat až těsně před dovolenou, riskujete, že je za tak dobrou cenu, jako jsou teď, neseženete.

Co ale říkáte na eura jako na investiční nástroj? Má cenu je nakoupit a spekulovat na jejich zhodnocení, tedy že nakoupím eura a až se koruna propadne, tak je prodám a budu mít víc českých korun, než kolik jsem do toho dal? Tato myšlenka určitě stojí za úvahu. Pojďme si tento model představit v praxi.

V první řadě si řekněme, že inflace postupuje tak rychle, že doslova jakékoli zhodnocení korun i eur, které budu mít nějakou dobu někde uložené, je nemožné. Za tu dobu klesla jejich hodnota vzhledem k inflaci natolik, že naše zhodnocení to prakticky nemůže dohnat. Tedy budeme zkoumat, co nám pomůže inflaci co nejlépe eliminovat.

Nebudeme zde srovnávat jednotlivé banky, ani jejich produkty, ale vezmeme průměrné či příkladové veličiny, abychom vám demonstrovali, co se s vašimi penězi může stát. Ukažme si dvě varianty. Náš postup bude očištěn o poplatky a další veličiny, které můžou mít na propočet další ale většinou malý vliv.

V první variantě uložím české koruny na spořící účet, který za rok vyberu. Nic víc dělat nebudu. Banky nám v roce 2023 nabízejí velmi zajímavé úrokové sazby. Pro náš příklad volíme výběrem 5% roční úrok. V praxi to znamená, že pokud dnes uložím do banky 100 000 Kč, za rok vyberu 105 000 Kč. Dopady inflace na moje peníze jsem tedy snížil o 5 000 Kč.

V druhé variantě nakoupím eura, ty uložím na spořící euro účet, po roce vyberu eura z účtu a proměním je zpět na koruny. Bohužel spořící euro účty nenabízejí prakticky žádné zhodnocení, respektive výběrově použijeme ukazatel zhodnocení 0,1 % za rok, a to je jeden z těch lepších produktů. Vezměme tedy stejných 100 000 Kč a vyměňme je za eura při kurzu 24 Kč za euro. Dostaneme přibližně 4167 eur. Ty uložíme na spořící účet, kde se nám za rok zhodnotí na 4171 eur. Tedy zhodnocení jen přibližně o 4 eura. Pokud tyto eura převedeme zpět na koruny a budeme předpokládat, že koruna oslabila na 25 Kč za euro, pak se nám do ruky dostane 104 275 Kč. A to vše samozřejmě pouze za předpokladu, že koruna za rok oslabí o celou jednu korunu.

K oslabení koruny pravděpodobně dojde a toto oslabení může být i větší, zároveň však nemusí být ani tak velké jako v našem příkladu. Je to tedy jedna velká nejistota. Můžete na tom být lépe i hůře než v případě spoření v korunách. Rozhodnutí je tedy na každém, kdo o tom uvažuje, ale spořící účet v korunách nám dává jistotu a přehled o tom, kolik peněz budeme mít na účtu, až je půjdeme vybrat.

Zpracováno na základě dat České národní banky a srovnáním bankovních produktů pro rok 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz