Hlavní obsah
Finance

Srovnání: Koupíme si dnes za naše peníze víc než dříve? Nebo je to naopak?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Jiří Bubeníček / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Je to jako kdybychom naše vydělané a uspořené peníze spálili?

Dlouhá léta se u nás inflace pohybovala na rekordně nízké úrovni a mnohdy jsme byli na prvním místě v žebříčku zemí s nejnižší mírou inflace v Evropské unii. Nyní u nás inflace dosahuje rekordních čísel. Ale jsme na tom skutečně hůř?

Článek

Podíváme-li se na cenu vybraných potravin, může být šokující, jak se jejich cena od roku 2000 zvedla. Jmenujme například brambory, jejichž cena vzrostla na dvojnásobek. V roce 2000 byla cena za 1 kg brambor přibližně 8 Kč, na konci roku 2022 to bylo 16 Kč.

Podobně jsou na tom další základní potraviny. Například cena kilogramu cukru vzrostla z 20 Kč na 32 Kč, cena piva byla jen něco přes 7 Kč za 0,5 l a nyní je to více jak 11 Kč. Mléko stálo v roce 2000 kolem 12 Kč a nyní je to téměř 24 Kč.

Nejvíce v tomto období ze základních potravin zdražilo máslo, a to z 24 Kč za 250 g v roce 2000 na neuvěřitelných téměř 54 Kč v roce 2022. Stejně tak chléb. Tam jde o nárůst ještě větší, prakticky trojnásobný. Cena 1 kg konzumního chleba byla 15 Kč a nyní se pohybuje kolem 45 Kč.

Foto: Český statistický úřad

Vývoj ceny vybraných potravin od roku 2000

Nikomu z nás se to nelíbí a všichni si stěžujeme, že cena potravin roste tak rychle, že je to neúnosné. Dlouhá léta se naše životní úroveň pouze zvedala, protože mzdy rostly rychleji, než jaký byl nárůst meziročního indexu spotřebitelských cen. Tento index udává, jak se změnila cenová hladina v daném roce oproti předchozímu roku u zkoumaného spotřebního koše, respektive vybraného souboru zboží a služeb. Jeho hodnota vyjadřovala stálý roční nárůst v řádech desetin procenta až ke 3,5 % v posledních letech, teprve rok 2022 ukazuje nárůst až o 18 % oproti loňskému roku.

Foto: Český statistický úřad

Vývoj indexu spotřebitelských cen od roku 2016

Nutno ale podotknout, že průměrná mzda za rok 2000 byla 11 941 Kč, kdežto v roce 2022 dosáhla výše 39 858 Kč. Tento údaj je za 3. čtvrtletí roku 2022, neboť průměrná mzda za celý rok 2022 ještě nebyla stanovena. I pouhým okem tedy vidíme, že za tu dobu došlo ke zvýšení průměrné hrubé mzdy o více než trojnásobek. U cen vybraných potravin ale tak vysoký nárůst patrný nebyl.

Foto: Český statistický úřad

Vývoj indexu spotřebitelských cen od roku 2016

Ono to vypadá velmi pěkně, že nám tak hodně narostla průměrná mzda, ale průměrná mzda není to samé jako reálná mzda. Průměrná mzda nám ukazuje jen nominální hodnotu naší mzdy, kdežto reálná mzda nám říká, o kolik procent jsme si polepšili nebo pohoršili v tom, co si za naši mzdu můžeme koupit, nikoli o kolik stoupla. A prakticky neustále od roku 2000 naše reálné mzdy rostly, až na výjimky mírného propadu v covidové době, tedy mohli jsme si koupit za naši mzdu stále víc a víc. V roce 2022 však reálná mzda klesla až téměř k 90 % roku 2021. To znamená, že v druhé polovině roku 2022 jsme si reálně mohli koupit o 10 % méně než předchozí rok. To vážně člověka nepotěší, protože na nový lepší standard se dobře zvyká, ale vrátit se i jen o stupínek níž a jen dočasně, lidé špatně snášejí, je to pro ně prakticky nemyslitelné.

Foto: Český statistický úřad

Vývoj indexu nominálních mezd a indexu reálných mezd

Tak jak na tom vlastně jsme? To se pokusíme vysvětlit teorií časové hodnoty peněz. Peníze, které mám v určité chvíli, ztrácí posunem času vpřed svoji hodnotu. Právě kvůli inflaci a dalším vlivům. Pro uspokojení svých potřeb tedy budu v budoucnu potřebovat větší částku, než potřebuji nyní. Pojďme se postupně vrátit zpět a srovnat, zda si dnes můžeme koupit více nebo méně.

Je rok 2022 a průměrná mzda (opět za 3. čtvrtletí roku) je 39 858 Kč. V roce 2020 byla průměrná mzda 35 611 Kč. Vezmeme-li na zřetel časovou hodnotu peněz, tak abychom si mohli koupit v roce 2022 to, co jsme byli schopné si koupit v roce 2020 za 35 611 Kč, potřebovali bychom dnes zhruba 43 000 Kč, ale máme k dispozici pouze necelých 40 000 Kč. Takže skutečně je zde znatelný propad, a to dost podstatný.

Srovnáme-li ale naši životní úroveň před 10 lety, tedy v roce 2012, zjistíme, že průměrná mzda v té době byla 25 101 Kč. Dnes bychom na takovou spotřebu potřebovali přibližně 34 500 Kč. Tedy jsme na tom ještě podstatně lépe, než jsme na tom byli před 10 lety.

Zkusme se vrátit ještě o dalších deset let zpátky. V roce 2002 byla průměrná mzda 15 866 Kč, což přepočteno pomocí teorií časového hodnoty peněz znamená potřebu necelých 28 000 Kč v roce 2022. Tedy před 20 lety jsme si mohli dovolit koupit o poznání méně než dnes.

Ano, skutečně. Propad naší životní úrovně za poslední rok je alarmující. Spoustu občanů naší republiky to negativně ovlivní a mohou se dostat do finančních problémů, ale většinou jen proto, že naše životní standardy výrazně stouply. A jak stoupaly v průběhu let, nikoho z nás nenapadlo, že to není samozřejmost, že také jednou může dojít k opačnému pohybu.

Tento markantní propad v roce 2022 oproti roku 2021 je jen návrat na naši životní úroveň před několika málo lety. Jistě, strašně hezky se na dobré věci zvyká, ale těžko odvyká. Ale v zájmu nás všech to teď nějaký čas musíme vydržet. Samozřejmě si ale přejme, ať se tento trend co nejdříve otočí a životní úroveň všech Čechů pouze roste.

Zpracováno na základě dat z Českého statistického úřadu a na základě poznatků z teorie časové hodnoty peněz. K dispozici je i kalkulačka pro časovou hodnotu peněz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz