Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eiffelovu věž chtěli zbořit. Původně totiž měla stát pouze dvacet let a Pařížanům se nelíbila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rijin S / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Dnes si bez ní Paříž ani neumíme představit. Je to jako kdyby Praha přišla o svůj Karlův most, Staroměstský orloj nebo Pražský hrad. Eiffelova věž je největší pařížskou dominantou, za kterou ročně míří miliony lidí. Nebylo tomu tak ale vždy.

Článek

Eiffelova věž stojící na nábřeží Seiny v hlavním městě Francie je dílem konstruktéra Gustava Eiffela, po kterém je i pojmenována. Nápad zkonstruovat takto monumentální věž se zrodil v době, kdy se začala připravovat Světová výstava, která se měla roku 1889 konat právě v Paříži. Tato výstava byla pro Francii velmi důležitou akcí. Nejenže se v jejím hlavním městě konala již po několikáté, měla být ale zejména oslavou stého výročí od pádu Bastily a od Velké francouzské revoluce.

A tak se v roce 1887 začalo se stavba tohoto monumentu, který měli lidé v rámci výstavy obdivovat. Už po dostavbě ale musela Eiffelova věž čelit drsné kritice. Tehdejším Pařížanům se nelíbila. Ozývaly se hlasy, že toto ocelové monstrum hyzdí jedinečnou tvář Paříže. Mezi největší kritiky patřil spisovatel Guy de Maupassant. Ten pravidelně navštěvoval restauraci umístěnou ve věži, protože to bylo jediné místo v Paříži, odkud nebyla věž vidět.

Věž byla původně zamýšlena jako dočasná stavba, která zůstane stát ještě dvacet let po světové výstavě. Roku 1909 pak mělo dojít k její demolici, na což Pařížané doslova čekali. Kritika věže ale postupně uhasínala a za největší stavbou světa, kterou v té době Eiffelova věž byla, se sjížděli tisíce turistů. Navíc v průběhu let začala sloužit jako meteorologická stanice, rozhlasový i televizní vysílač. A tak bylo na začátku 20. století rozhodnuto o tom, že věž bude kvůli těmto funkcím zachována.

Dnes se k Eiffelově věži sjíždí miliony turistů ročně, z nichž asi 7 milionů ji každoročně navštíví. Věž má tři patra, z nichž první dvě, ve výšce 57 a 115 metrů, jsou přístupná výtahem i po schodech. Do třetího patra, jehož vyhlídková plošina se nachází ve výšce 276 metrů, jede pouze výtah.

Prvenství jako nejvyšší budova světa si Eiffelova věž udržela až do roku 1930, kdy ji překonal mrakodrap Chrysler Building v New Yorku. A to byla věž v době své dostavby nižší, než je dnes. Její původní výška činila 300 metrů, dnes se udává 324 metrů z důvodu umístění antén na její střeše.

Pozorný návštěvník si všimne štítků se jmény, které jsou umístěné pod vyhlídkou první plošiny. Nalézají se tam jména důležitých vědců, bez kterých by lidstvo dnes nebylo tam, kde je. Celkem je takových štítků po obvodu umístěno 72.

Přestože v době dostavby Eiffelovy věže z ní Pařížané nebyli nadšeni, některé z českých účastníků výstavy uchvátila natolik, že si prosadili stavbu podobné věže v Praze. Jenže mnohem méně nápadnou a nižší. Ta pak byla postavena na Petřínském vrchu. Rozhledna Petřín v Praze o výšce necelých 60 metrů je právě tou napodobeninou slavné pařížské věže. Vznikla jen dva roky poté, co byl v Paříži slavnostně odhalen její originál.

Eiffelova věž je dnes největší pařížskou dominantou, a i proto je o ni tak pečováno. Dochází k její pravidelné údržbě, aby mohla být symbolem tohoto krásného města ještě po mnoho dalších desetiletí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz