Hlavní obsah
Cestování

Hallstatt: Jedna z nejkrásnějších rakouských vesniček je dostupná pouze pěšky nebo po vodě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: C.Stadler/Bwag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled na Hallstatt (Na výběžku vlevo evangelický farní kostel)

Rakousko je země mnoha krás. Kousek za českými hranicemi můžeme objevit doslova pohádková místa. Patří k nim určitě i vesnice Hallstatt, která je jedním z nejvyhledávanějších cílů v zemi.

Článek

Hallstatt je rakouská obec, která má necelý tisíc obyvatel. Žádné zásadní pamětihodnosti v ní čekat nemůžeme, přesto je turisty hojně vyhledávána. Je totiž neobyčejně krásná, což je způsobeno zejména její polohou. Rozkládá se na břehu Hallstattského jezera. Dostat se do ní dá pouze dvěma způsoby, a to buď pravidelnou lodní dopravou z druhé strany jezera, kam se dostaneme pohodlně osobním vozem, nebo pěšky. Autem se ale přímo do města nedostanete. Musíte ho nechat na parkovišti za městem a zbytek dojít po svých. Celá obec je jednou velkou pěší zónou.

Foto: Ioan Sendroiu / Wikipedia Commons / CC0

Hallstatt v chladném ročním období

Vesnice leží v Solné komoře a těsně přiléhá k horskému masivu Dachstein, jehož vrchol se nachází ve výšce téměř 3 tisíc metrů nad mořem, kam mohou návštěvníci podniknout výjezd lanovkou. Pod vrcholem je pak možné navštívit řadu vyhlídek, visutý most nad údolím, ledové jeskyně nebo ledový palác. Tento komplex spolu s Hallstattem je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Centru Hallstattu dominuje evangelický kostel, který jen dokresluje malebnost tohoto místa. Pochází z počátku druhé poloviny 19. století a jeho nejnápadnější částí je vysoká věžička se zvonicí a hodinami. V obci je ale možné najít také katolický kostel, který sice na první pohled nevypadá tak malebně, pochází však již z 12. století. Kostel a dnešní podoba věže jsou ze 16. století.

Asi nejnavštěvovanějším místem v obci jsou loděnice, odkud si můžete udělat krásný výlet loďkou po jezeře. Obzvláště v letních měsících tu intenzivně svítí slunce, přestože mnohdy můžete spatřit zasněžené vrcholky hor. Není nic romantičtějšího, co byste v Hallstattu mohli dělat, než rozjímat v obklopení vysokých skalisek.

Foto: Dommi 173 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Katolický kostel v Hallstattu

Pokud ale po romantice zrovna netoužíte a máte rádi spíše neobvyklé a netypické věci, u kterých se navíc budete možná tak trochu bát, Hallstatt vám nabízí i návštěvu kostnice. Vedle katolického kostela přiléhá ke starému hřbitovu kaple sv. Michala. Nenaleznete zde sice kosti vyskládané do uměleckých tvarů jako třeba v kostnici v Kutné Hoře, za to je tu k vidění asi 600 umělecky malovaných lebek. Některé malby pocházejí i ze 20. století. Za návštěvu stojí i starý hřbitov.

Hallstatt je kromě tohoto všeho i místem, kde najdete nejstarší solný důl na světě. Tam se dostanete rychle malou místní lanovkou, která vás vyveze až k němu. Z 511 metrů nad mořem, kde se nachází Hallstatt, vyjedete za pět minut do 838 metrů. Odtud se vám naskýtá úžasný výhled na Hallstattské jezero i na obec samotnou zase z jiné perspektivy. A pak už se můžete vydat do dolu.

Hallstatt zaslouženě patří k nejkrásnějším rakouským obcím. Největší zásluhu na tom ale má panenská příroda, která se nachází všude okolo něj.

Zpracováno na základě:

Hallstatt – kouzelné jezero a nejstarší solné doly | Rogelli.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz