Hlavní obsah
Umění a zábava

Helena Vondráčková rozděluje společnost: Jedni ji zbožnují, druzí tvrdí, že zpívá falešně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Biograf1234 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Helena Vondráčková (2017)

Helena Vondráčková je jedna z největších stálic na české hudební scéně. Zpívá totiž už neuvěřitelných 60 let a letos chystá velký koncert v pražské O2 areně, který je již téměř vyprodaný. Nebudou ale diváci zklamaní?

Článek

Helena Vondráčková se narodila krátce po válce v roce 1947 v Praze. Ke zpívání se dostala již ve velmi útlém věku. Už ve svých sedmnácti letech vyhrála soutěž probíhající v pražské Lucerně, která nesla název Hledáme nové talenty. Její hvězda pak vyletěla strmě vzhůru. Již o rok později měla na kontě několik hitů a stala se Zlatou slavicí. Netrvalo dlouho a byla obsazena do filmového muzikálu Šíleně smutná princezna, kde si zahrála po boku mladého a úspěšného zpěváka Václava Neckáře. Spolu s Martou Kubišovou pak tito dva vytvořili legendární trio Golden Kids. A to všechno stihla Helena Vondráčková v 60. letech.

Neméně se jí dařilo i v následujících dekádách. Přestože se Golden Kids brzy rozpadlo, sólová dráha Vondráčkové byla na nejlepší cestě na vrchol. Nezpívala jen pro československé publikum, její písně si žádali i v západním Německu či Japonsku. Pravidelně vystupovala i na nejrůznějších akcích v USA či Jižní Americe. Na začátku 80. let se provdala za Hellmuta Sickela, německého hudebníka, který pro ní složil několik hitů. Manželství však v roce 2001 skončilo rozvodem.

V druhé polovině 80. let a v 90. letech její hvězda pomalu vyhasínala, avšak povedl se jí jeden z největších comebacků české hudební historie, kdy po roce 2000 bodovala s písní Dlouhá noc. Pak ale přišlo manželství s Martinem Michalem a Helena se postupně začala v anketách popularity propadat na horší příčky. Dalšího vrcholu už nikdy nedosáhla.

Letos oslaví zpěvačka již své 77. narozeniny. Vypadá výborně a je ve skvělé fyzické kondici. Zvládá tak svá vystoupení s taneční choreografií naprosto s přehledem. České diváky a posluchače však už několik let rozděluje na dva tábory. Ta první skupina ji má ráda a poslouchá, či ji alespoň obdivuje za to, jaké dokáže na pódiu ve svém věku podávat taneční a pěvecké výkony.

Ta druhá skupina ji sice také možná obdivuje za její fyzickou kondici, avšak hovoří nelibě o jejím zpěvu. Podle nich měla Helena Vondráčková už před lety se zpěvem skončit. Každý umělec by měl poznat, kdy je třeba odejít do profesního důchodu. Výkony, které podává jsou tak na pohled výborné, poslouchat se to ale mnohdy nedá. A je to logické. Hlas zkrátka nemládne. Mnoho z výšek v jejich písních už Helena nevyzpívá, některé pasáže ani neudýchá, v některých momentech jí hlas nepříjemně rezonuje a některé tóny jsou vyloženě falešné, zejména v těch rychlejších skladbách.

Těžko soudit, která z těchto skupin má pravdu. Posoudit by to snad dokázal jen někdo, kdo má hudební sluch. A jak jistě dobře víme, mnoho z nás ho nemá. Názor si tak musí udělat každý sám a je jen na něm, zda bude fanouškem či obdivovatelem Heleny Vondráčkové, nebo pořady, ve kterých se objeví, bude rychle přepínat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz