Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hotel Díra: Podzemní sídlo vyvrhelů v Praze bylo přístupné pouze po čtyřech nebo po břiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucas Pezeta / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Dnes známe Nuselské údolí jako romantické místo plné parků a sportovních aktivit, které doplňuje protékající Botič. Jenže tomu tak nebylo vždy. Právě tady pod Nuselským mostem bylo útočiště bezdomovců a vyvrhelů.

Článek

Informace o vzniku hotelu Díra se datují do 19. století. Pokud byste dnes hledali místo, kde se nacházel, nenašli byste ho. Zmizel v základech Nuselského mostu, nad parkem Folimanka v městských hradbách pod Karlovem.

Neubytovávali se zde pouze lidé bez přístřeší, ale i ti, kteří byli vyloučeni z centrální Prahy, obvykle lůza a vyvrhelové. Původně totiž tato oblast nebyla součástí Prahy. Připojila se k ní až po vzniku Velké Prahy kolem roku 1922. Už předtím se ale město pokusilo tento prostor zazdít, jenže jeho obyvatelé si do něj vždy znovu našli cestu. Fungovat přestalo až v roce 1936, kdy bylo nejen zazděno, ale i zasypáno.

Hotel díra se totiž z větší části nacházel v podzemí. Byla to vlastně jáma vyhloubená do země. Nad zemí byl jen úzký a nízký vstup často zanesený blátem. Jediným způsobem, jak se do hotelu Díra dostat, bylo po čtyřech, v některých ročních obdobích se jeho obyvatelé museli dovnitř i plazit. I uvnitř ale byly prostory velmi malé, takže i zde bylo v některých částech nutné se pohybovat po kolenou. Zejména kvůli tomuto vstupu se lidé místu raději vyhýbali. Nevěděli, co se nachází uvnitř a měli z toho tak trochu strach. Hotel Díra se pro ně stal tajemným a nebezpečným místem.

Tím, že se nacházel zejména pod povrchem a přístup nad zemí byl jen opravdu malý, zůstávalo zde poměrně teplo i v zimě, což obyvatelé hotelu Díra vítali. Proto tu také zůstávali třeba i celou zimu. Najednou se sem vešlo až patnáct osob.

Toto místo inspirovalo mnohé umělce. Vznikaly obrazy, na nichž byl hotel vyobrazen, psala se literární díla, která z hotelu Díra vytvořila symbol pražského podsvětí. Psal o něm i Karel Poláček a místo samotné dalo vzniknout i divadelní hře.

Definitivně byla tato noclehárna zasypána a zazděna desítky let předtím, než zde byl postaven Nuselský most. Důvody byly zjevné. Nusle už patřily k Praze a pod hradbami si často hrály nuselské děti. Jejich rodiče o ně ale měli strach, protože nikdy nemohli vědět, jaké individuum se z hotelu Díra vyplazí. Apelovali proto na město, aby s problém něco udělalo. Město to vyřešilo právě oním zasypáním a zazděním.

Ještě v roce 1970 hledal tehdy již legendární hotel Díra speologický klub sídlící v Praze. A skutečně se jim podařilo místo najít. Dokonce z části odkryli vstup a pořídili fotografie. Jenže další průzkum jim byl nelítostně zakázán Sborem národní bezpečnosti. Důvodem byla existence krytu nedaleko těchto míst. Jen pár let poté bylo místo srovnáno se zemí v souvislosti s výstavbou Nuselského mostu.

Dnes už po něm tedy nenaleznete ani památky. Jen deky a igelitové tašky novodobých bezdomovců pod Nuselským mostem v místech, kde se tyčí městské hradby vám napoví, že tady někde hotel Díra býval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz