Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hugo Boss: Návrhář luxusního oblečení a obleků, ale i nacistických uniforem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / CC0

Hugo Boss v roce 1933

Jen málo z nás nikdy neslyšelo o módní značce Hugo Boss. Je pro nás symbolem luxusu, který si nemůže dovolit každý. Tento módní návrhář je ale spojen i s nechvalně proslulými nacistickými uniformami.

Článek

Tento slavný návrhář se narodil jako Hugo Ferdinand Boss na území dnešního Německa. Nejprve převzal po rodičích obchod se spodním prádlem v jeho rodném Metzingenu. Jeho obchodování mu však překazila první světová válka, protože byl Hugo Boss povolán do služby. Teprve po návratu se rozhodl, že si zkusí založit vlastní značku oblečení. A tak vznikla na počátku 20. let oděvní firma nesoucí jeho jméno, která se specializovala především na výrobu košil, sportovního oblečení a bund. Vyráběla ale také uniformy, zejména pro pošťáky a policisty.

Situace v Německu se ale záhy začala rychle měnit a Bossova firma se ve 30. letech dostala do bankrotu, ze kterého ani její majitel neviděl východisko. Přesvědčil však své věřitele, aby mu i přesto nechali několik šicích strojů, se kterými by mohl začít podnikat znovu. Jenže zákazníci se příliš nehrnuli. Tím, kdo podnik Huga Bosse zachránil, byl nacistický vůdce Adolf Hitler. Pověřil totiž Bosse zvláštním úkolem. Šitím nacistických uniforem pro oddíly SA a Hitlerjugend. K nim se ještě později přidal wehrmacht a oddíly SS.

Hugo Boss neměl s výrobou uniforem problémy, protože již dříve tento typ oděvů vyráběl, a tak se pustil do práce. Hitler ale požadoval uniforem více, než byl Boss schopný se svými zaměstnanci vyrobit. Aby byl proces výroby urychlen, začalo v Bossově podniku pracovat až 140 nuceně nasazených dělníků z Polska a z Francie, povětšinou ženy, dále pak několik desítek válečných zajatců.

V té době bylo nemyslitelné, aby krejčí, který šije vojenské uniformy, nebyl členem nacistické strany. A tak i Hugo Boss se její členem stal. Možná právě z tohoto důvodu, možná ze skutečného přesvědčení. V roce 1948 mu pak ale jeho členství ve straně bylo vyčítáno a musel vedení firmy předat synovi. Jeho syn otce bránil, protože v době druhé světové války pro nacisty pracovalo mnoho značek, které mají dnes slavné jméno. Jmenujme například Chanel, Volkswagen nebo Kodak.

Siegfried Boss neměl na konci 40. let lehkou úlohu. Výrobu nacistických uniforem měla Evropa v dobré paměti. Přesto se dokázal prosadit a znovu začít šít uniformy pro policisty. V 50. letech pak přišel s nápadem, který firmu proslavil po celém světě. Oděvní značka Hugo Boss začala vyrábět pánské obleky.

Jak její sláva rostla a podnik se rozrůstal, začalo se také s výrobou sportovního oblečení, ještě později pak přibyla výroba brýlí, parfémů, koženého zboží a dalších doplňků. Dnes už firmu rodina Bossových nevede, ale podnik patří italskému výrobci Mazzotto. Ten dodnes čerpá ze slávy značky Boss, kterou získala ve 2. polovině 20. století.

Málokdo z nás si uvědomuje, že pokud si koupíme cokoli od této značky, kupujeme si zboží od firmy, kterou založil nacista, který byl za druhé světové války stranicky velmi aktivní. Jenže nacistický punc, se kterým se musel syn zakladatele po válce potýkat, zcela zmizel a dnes značku vnímáme jako synonymum luxusu, který nemá s nacismem cokoli společného.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz