Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hujer, metelesku blesku: Legendární Václav Lohniský zemřel po boku Zdeňka Trošky přímo při natáčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Simon Berger / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Doslova nezapomenutelně ztvárnil Václav Lohniský roli vlezlého Viktora Hujera v nestárnoucí české komedii Marečku, podejte mi pero. Osud tohoto herce se však zpečetil přímo při natáčení.

Článek

Václav Lohniský se narodil v Holicích v roce 1920. Jeho kroky vedly na Pražskou konzervatoř, protože se chtěl věnovat herectví. Po studiích prošel řadou divadelních scén, k filmu, který ho proslavil, se dostal až později. Zahrál si sice dvě malé filmové role už v roce 1950, hvězdou československého filmu se ale stal až v roce 1957.

Většina z nás si pamatuje jeho nezapomenutelný výkon ve filmu Marečku, podejte mi pero, kde až neskutečně věrohodně ztvárnil roli podlézavého premianta Hujera. Pár švestiček z jeho zahrádky si tak vybaví téměř každý. Ve filmu ale ztvárnil dvojroli, zahrál si i Hujerova staršího bratra Roberta, který se účastnil s početnou rodinou třídních schůzek.

Václav Lohniský byl hercem, který dokázal ztvárnit jakoukoli roli. V jedné mohl být divákům naprosto nesympatický, v druhé ho milovali. Proměnil se například v poněkud psychicky labilního doktora Chocholouška v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje nebo ve Smrťáka ve staré pohádce Dařbuján a Pandrhola. Právě tyto nejznámější role z něj udělali miláčka televizních diváků.

Jenže osud k němu nebyl natolik vlídný, jako byla jeho postava Smrťáka k Dařbujánovi. Poměrně brzy prodělal dva infarkty a jeho srdce už mu nedovolovalo náročnější role. Přesto před rokem 1980 přijal nabídku Věry Plívové-Šimkové, aby ztvárnil menší roli v její komedii Krakonoš a lyžníci. Při natáčení filmu se spřátelil se Zdeňkem Troškou, který se natáčení účastnil jako asistent režie. Troškovi se jeho výkon tak líbil, že se oba pánové dohodli, že Lohniský si zahraje v Troškově připravovaném filmu.

Protože byl Lohniský v té době v dobré kondici, přistoupil štáb v únoru 1980 k natáčení scény, kde měl Lohniský sjet z vrcholu kopce na lyžích do údolí. Troška s ním měl vyjít do stráně, šel tedy vedle něj a zprovozňoval vysílačku. Lohniský si nesl lyže, na kterých pak měl sjet dolů. Jenže najednou si Troška všiml, že Lohniský si lehl do sněhu. Herec na místě dostal svůj třetí infarkt.

I přes rychlé obstarání pomoci herec svůj boj s infarktem prohrál. Zemřel ve věku nedožitých 60 let. Film přišel o jednoho z nejvýraznějších filmových herců, který diváky u obrazovek bavil už více než dvacet let. Zdeněk Troška se na základě tohoto zážitku rozhodl, že všechny jeho filmy se budou odehrávat v létě, aby už nemusel nikdy točit v zimě, ve sněhu a na horách.

Lohniský toho dne opustil svou ženu Zoru Jirákovou i 34letou dceru Michaelu Lohniskou, která kráčela v jeho stopách a byla taktéž herečkou. Po otcově smrti se ale na televizních obrazovkách prakticky přestala objevovat. Film Krakonoš a lyžníci byl nakonec dotočen i bez Václava Lohniského, aniž by bylo potřeba jeho postavu přeobsazovat. Tento film je tak posledním snímkem, ve kterém můžeme herce spatřit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz