Hlavní obsah
Finance

I přes klesající životní úroveň se dnes máme lépe než v roce 2015, i když nám to nepřijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

S vysokou inflací, která je vyšší než růst mezd, dochází v Česku ke snižování životní úrovně obyvatel. Spoustě z nás to působí nemalé problémy. Ale máme se opravdu dnes hůře než dřív?

Článek

Česko bylo dlouhá léta zemí s jednou z nejnižších inflací v Evropě. Jenže od dob covidové pandemie začala naše meziroční inflace růst. Během roku 2022 získalo její zvyšování tempo, které nebylo možné zastavit. Inflaci jako takovou bychom ale zvládli, museli by nám však minimálně o stejné procento růst i nominální mzdy. To se ale bohužel nestalo. Nárůst mezd byl mnohem pomalejší, a tak všechno dospělo k jedinému možnému vyústění. Obyvatelé v Česku zaznamenali pokles životní úrovně.

Pokles životní úrovně může negativně ovlivní každého, zejména však ty, kteří nemají nulovou úvěrovou bilanci. Chybí nám peníze na běžný život, takže splácení půjček a úvěrů je pro nás ještě mnohem složitější. Někteří tuto situaci řeší dalšími půjčkami, což je to nejhorší, co mohou udělat, a dostávají se tak do dluhové pasti, ze které mnohdy není cesty ven. Je ale důvod takto panikařit? Nemáme se pořád lépe než před pár lety a není celý ten zmatek vyvolán jen tím, že jsme si na nový životní standard rychle zvykli?

To lze snadno zjistit na základě teorie časové hodnoty peněz, jejíž výsledky porovnáme s průměrnou mzdou českého hospodářství. Časová hodnota peněz je jednoduchá matematická metoda, která slouží k porovnání hodnoty nejméně dvou peněžních částek z různých časových období. Můžeme tak zjistit, jakou hodnotu by peníze, které jsme brali jako mzdu dříve, měly dnes. Tedy zda jsme dnes skutečně chudší nebo bohatší.

Vycházejme z údaje o průměrné mzdě za rok 2022, která byla 40 353 Kč. Nejprve ji na základě teorie časové hodnoty srovnáme s průměrnou mzdou počátku covidové pandemie, tedy s rokem 2020, kdy byla 35 611 Kč. Pokud jsme v roce 2020 vydělali tuto částku, abychom se měli stejně jako v roce 2020, potřebovali bychom v roce 2022 mnohem více, konkrétně 43 383 Kč. Tady je tedy jasně patrné, že se oproti roku 2020 máme hůře. Od té doby totiž životní úroveň jen klesá. Ale srovnejme to i s roky 2015, 2000 a 1991.

V roce 2015 jsme brali průměrně 26 467 Kč. Dnes bychom na stejnou útratu, jakou jsme si mohli dovolit v roce 2015, potřebovali 36 748 Kč. Tedy i přes pokles životní úrovně oproti roku 2020 se máme stále lépe než například v roce 2015. Rok 2000 s průměrnou mzdou 13 219 Kč nám zase řekne, že dnes bychom na stejnou životní úroveň jako v roce 2000 potřebovali 25 506 Kč. Je tedy očividné na první pohled, že životní úroveň obyvatel Česka za posledních 20 let velmi stoupla. Oproti roku 1991 je tento rozdíl ještě patrnější. Tenkrát se bralo v průměru jen 3 792 Kč, vyjádřeno v dnešních penězích to bylo 18 446 Kč.

Máme se tedy mnohem lépe, než jsme se měli v 90. letech i na začátku 21. století. Máme se dokonce stále lépe, než jsme se měli v roce 2015. Vše je tak způsobeno pouze tím, že jak nám životní úroveň po dlouhé roky stoupala, zvykali jsme si na to. A teď už nejsme schopni se vrátit na úroveň ani o pár let zpátky. Dnešní životní úroveň totiž odpovídá úrovni, kterou jsme tu měli zhruba na přelomu roků 2017 a 2018.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz