Hlavní obsah
Cestování

Jen pár kilometrů od Říma se nachází městečko jak z pohádky plné vodopádů a malebných uliček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daderot / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Pohled na vodopády pod mostem Ponte Gregoriano padající do parku Villa Gregoriana

Jen něco málo přes 30 km od centra Říma se na kopci nachází městečko Tivoli. Skládá se z nové části, která je pověstná svými lázněmi, a ze staré části, která vás uchvátí svým romantickým vzhledem a nádhernou přírodou.

Článek

Když přijíždíte k Tivoli, tyčí se před vámi dva vrcholy místního terénu. Na tom vyšším se nachází moderní část města, kde se nacházejí známé lázně. O té ale hovořit nebudeme. Nás zajímá ten nižší vrcholek, na kterém se nachází staré Tivoli, které vám učaruje.

Foto: Alex1011 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Náměstíčko ve městě Tivoli

Už při přechodu mostu Ponte Gregoriano vám učaruje výhled, jaký se vám směrem z mostu dolů naskýtá. Řeka protékající pod mostem vytváří do údolí pod vámi nádherné vodopády. Nejsou sice vysoké, ale do řeky pod vámi se slévají z mnoha stran, a působí tak fascinujícím dojmem. Na tomto místě tak nějakou chvíli setrváte. Zaručujeme vám, že se vám odtud nebude chtít. Ale to by byla škoda. Navíc se na naší prohlídce určitě půjdeme podívat i dolů, do toho hlubokého údolí pod námi.

Jakmile přejdete most Ponte Gregoriano, ocitnete se v typickém starém italském městečku. Křivolaké úzké uličky, staré oprýskané domy, malebná náměstíčka, romantická zákoutí. Pokud nesměřujete na konkrétní místo, vyplatí se tady chodit bez mapy a nechat se vést intuicí a chutí objevovat další a další nádherná místa.

Foto: LPLT / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Středověký hrad Rocca Pia v Tivoli

Určitě si ale při své procházce nenechte ujít středověký hrad Rocca Pia z 15. století, který jako by svým stylem do Itálie vůbec nepatřil. Na vyhlídkách pak můžete obdivovat i Herkulovo Sanktuárium, které vzhledem ke svému špatnému stavu působí tak trochu strašidelně.

Foto: Lalupa / Wikipedia Commons / volné dílo

Chrám bohyně Vesty nad tivolským údolím

Stojí za to se jít podívat i k chrámu bohyně Vesty. Pokud jste do města přišli po Ponte Gregoriano, pravděpodobně jste jej již viděli. Nepřipravte se ale o možnost o další skvělé výhledy z druhé strany tohoto údolíčka. Pokud máte i nějaké to euro nazbyt, můžete ve zbytcích tohoto chrámu i povečeřet v jedné z nejlepších místních restaurací.

Foto: Lalupa / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Cesta mezi malými vodopády ve Villa Gregoriana

Existují dvě věci, které v Tivoli určitě nesmíte vynechat. Jedno z nich je údolí pod mostem, které bylo proměněno v úchvatný park, kterému se říká Villa Gregoriana. Pokud se jím chcete projít připravte se na řadu schodů, stoupání i klesání. Odměnou vám však budou neuvěřitelně fascinující záběry přírody s mnoha malými vodopády, přírodní jeskyně i výhled na zástavbu na okraji srázu nad vámi. Třešničkou na dortu potom bude vyhlídka u největších tivolských vodopádů vysokých 105 m.

Foto: LPLT / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Největší vodopády v Tivoli

Druhá věc, která nesmí zůstat bez povšimnutí, je kostel Chiesa di Santa Maria Maggiore, ke kterému těsně náleží Villa d’Este. A právě u Villy d’Este se nachází nejpropracovanější, nejdražší a nejhonosnější zahrady v Itálii, i když se vám to tak na první pohled nemusí zdát. Vstoupíte-li ale do jejich středu, zůstanete stát v němém úžasu.

Foto: Carole Raddato / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Villa d´Este

Villa d´Esta byla postavena v renesančním slohu a v roce 2002 byla zařazena na seznam památek UNESCO. Najdete zde na 50 fontán, 20 teras, 255 kaskád, 60 vřídel, 250 vodotrysků či 300 bran. Rostou zde i tisíce různých rostlin a stromů.

Foto: Anna Eden 86 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Největší fontána ve Villa d´Este

Vodou zásobuje tento park řeka Aniene. Je sem vedena 600 m dlouhým podzemním tunelem navrženým přímo a jen pro tyto úžasné zahrady. Nejokázalejší ze všech fontán je tzv. Neptunova fontána, kde se na nespočtu cestiček, zábradlích a terasách můžete pohybovat prakticky mezi tryskajícími vodními proudy.

Tak to je Tivoli. Tak skvostné a přitom jen kousek od Říma. Na první pohled může působit až obyčejně, ale kdo do něj vkročí jen jednou nohou, okamžitě změní názor.

Foto: Ventus55 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Výhled z vrchní terasy Villa d´Este

No a pokud je vám tohle všechno málo, jen pár minut za městem se nachází Villa Adriana, antická Hadrianova vila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz