Hlavní obsah
Cestování

Kostelec nad Černými lesy: Nenápadná obec u Prahy plná pamětihodností je ideálním místem pro výlet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Louč / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zámek v Kostelci nad Černými lesy

Kostelec nad Černými lesy se nachází v okrese Praha-východ na hranicích s okresem Kolín. Na první pohled je to malé a nenápadné městečko. Když do něj ale vkročíte, poznáte jeho kouzlo. Je plné romantických míst, odkud na vás dýchne historie.

Článek

Kostelec nad Černými lesy je sice město, ale soudě dle počtu obyvatel, který jen lehce přesahuje čtyři tisíce, je to město malé. Z Prahy je to sem asi 30 kilometrů a přízvisko města byla odvozeno od faktu, že se v okolí nacházejí velmi husté, mnohdy i neprostupné, lesy.

Asi nejvýraznější památkou je místní zámek. Před mnoha sty lety tu ale na jeho místě stával monumentální gotický hrad pocházející ze 13. století, následnými přestavbami z něj ale vznikla tato jedinečná renesanční stavba. V interiéru i na nádvořích jsou však památky na původní gotickou podobu stavby jasně patrné. Patřilo to tu jak Valdštejnům, tak nějaký čas i Lichtenštejnům.

Foto: Michal Louč / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nádvoří kosteleckého zámku

Přístupová cesta přes zbytky hradního příkopu a hlavní nádvoří jsou první místa, která nás doslova ohromí. V tomto zapadlém městečku bychom určitě takovou krásu neočekávali. Asi nejpozoruhodnější je pak v interiéru kaple sv. Vojtěcha, která byla přistavěna v 16. století v místě, kde v době existence hradu bývalo jen opevnění. Dnes se tu často konají svatby a místnost slouží i jako aula České zemědělské univerzity v Praze.

Město Kostelec je plné významných historických budov, které najdeme jak na náměstí, tak doslova po celém městě. Patří mezi ně i budova místního pivovaru postavená v první polovině 19. století, která slouží zčásti jako muzeum původního sto let starého technologického zařízení na výrobu piva, zároveň tu ale před přibližně dvaceti lety byla tradice pivovarnictví obnovena.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pivovar slouží jako restaurace i jako muzeum pivovarnictví

Kdo touží po netradičních zážitcích a dobovém řemeslném umění, toho jistě potěší muzeum hrnčířství, které pořádá pravidelné výstavy. A kdo má raději trochu té přírody, může navštívit místní rozsáhlý lesopark nebo arboretum, které je součástí České zemědělské univerzity v Praze. Přestože slouží zejména pro vědecké účely a jako pomůcka pro studenty, může místo navštívit kdokoli. K vidění je tu především velké množství dřevin. Arboretum uvádí, že jich na jeho území najdete přes tisíc různých druhů z celého světa.

V okolí Kostelce je pak možnost podniknout spoustu pěších výletů. Údolí řeky Šembery je jedním z těch nejkrásnějších. Dovede vás totiž až ke zřícenině hradu Šember. Narazit ale můžeme například i na sochu poustevníka nebo památník zastřelení posledního jelena.

Foto: Zdeněk Fiedler / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Letecký pohled ukazuje rozlehlost kosteleckého zámku

Kostelec je malou, ale historicky bohatou obcí, která má co nabídnout. A proto je zejména v létě vhodnou destinací na výlet do okolí Prahy. A na své si zde přijdou jak milovníci historie či přírody, tak ti, kteří mají rádi dobré pivo.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz