Hlavní obsah
Umění a zábava

Lenku Filipovou nahradila na Eurovizi Céline Dion. S její písní pak vyhrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Někdy se osud proti člověku spikne. Promarnění životní příležitosti pak může člověka mrzet po celý zbytek jeho života. Přesně takovou příležitost promarnila česká zpěvačka Lenka Filipová. Nebyla to ale její vina.

Článek

Lenka Filipová je naprosto unikátní českou zpěvačkou. Už desítky let se totiž věnuje zpěvu šansonu. Šanson je hudební forma francouzské hudby, jejíž počátky se tradují až do středověku. V moderní době se zpěvem šansonu proslavili zejména Édith Piaf, Jacques Brel, Gilbert Bécaud nebo Charles Aznavour. Forma je to pro české publikum poněkud netradiční. Lenka Filipová se však nevyhýbá ani zpěvu ve francouzštině.

Její láska k Francii a šansonu pramení již z doby jejich studií. V roce 1976 absolvovala řadu kurzů na Mezinárodní akademii v Paříži. Následně v hlavním městě Francie vystupovala ve studentských klubech a její písně i nezaměnitelný hlas se vždy těšily velké přízni. Z té doby pochází i dvě její desky vydané ve Francii, na jejichž vzniku se podílely i některé tehdejší francouzské hvězdy. Tím si Lenka Filipová zajistila přízeň francouzského publika. Byla hostem rozhlasové show, znala se s lidmi z pařížské Olympie, což je nejstarší koncertní sál svého druhu v Paříži.

V roce 1988 dostala Lenka Filipová nabídku, která se neodmítá. Švýcarští autoři Atilla Şereftuğ a Nella Martinetti složili píseň Ne partez sans moi, kterou nabídli právě Lence Filipové jako soutěžní hit na Eurovizi, kde by měla reprezentovat Švýcarsko. Do té doby byl jediným Čechem, který se kdy Eurovize zúčastnil, Karel Gott. Ten však v roce 1968 reprezentoval se svou písní Rakousko.

Nabídka to byla opravdu jedinečná, avšak tehdejší režim nedovolil Lence Filipová na soutěž vycestovat. Z tehdejšího odůvodnění vyplynulo, že by bylo nevhodné, aby Lenka Filipová reprezentovala jinou zemi než Česko. Pro zpěvačku to byla tehdy velká rána. Píseň ji mohla proslavit po celém světě a udělat z ní hvězdu světového formátu. A možná by se tak i stalo.

Jako náhradnice byla za Lenku Filipovou v onom roce vybrána mladá začínající zpěvačka kanadského původu Céline Dion, kterou následné vítězství Eurovize katapultovalo doslova do nebeských výšin světového šoubyznysu. Lence Filipové zbyly jen oči pro pláč. Přesto na svou jedinečnou práci nikdy nezanevřela a šansonu i francouzštině se věnovala dál.

Osud však obě zpěvačky svedl znovu dohromady. V roce 2008 koncertovala Céline Dion v pražské O2 areně. Z 30 různých skupin a interpretů si dle nahrávek vybrala právě Lenku Filipovou, aniž by o jejich osudovém spojení věděla. Lenka Filipová se tak s největší frankofonní hvězdou současnosti setkala. A setkání to dle slov Lenky Filipové bylo opravdu přátelské. Znovu už se ale bohužel nesetkaly. Druhý pražský koncert Céline Dion v roce 2020 musel být zrušen, protože zpěvačka onemocněla vážnou neléčitelnou nemocí, která mění pacienty, které jí trpí, v lidské sochy.

Lenka Filipová i přes všechny nástrahy, které jí komunistický režim přichystal, zůstává pozitivní a milou osobou, která je na české hudební scéně jako zjevení. A to v tom dobrém slova smyslu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lenka Filipová
Céline Dion

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz