Hlavní obsah
Cestování

Na dovolenou do Chorvatska nebo do Itálie? Itálie nabízí víc, v Chorvatsku už je dráž, zato klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chait Goli / Creative Commons / pexels.com

Italská Manarola

Blíží se doba letních dovolených a mnozí z nás už vybírají, kam v létě pojedou. Včasným objednáním dovolené totiž můžeme v mnoha případech značně ušetřit. Jakou destinaci ale zvolit? A zůstat věrní Evropě?

Článek

V dnešní moderní době můžeme na dovolenou prakticky kamkoli. Ne každý si ale může dovolit drahé exotické dovolené, do těch levnějších se nám zase často nechce kvůli vysokému počtu hodin strávených v letadle. Proto mnoho z nás zůstává věrných Evropě. Mezi hojně navštěvované destinace, kde si můžeme i v Evropě užít moře a slunce, krásnou přírodu, mnoho pamětihodností i nevšední gastronomické zážitky, patří bezesporu Chorvatsko a Itálie. Která země toho ale může nabídnout víc?

Pro milovníky dovolených spojených s poznáváním je rozhodně vhodnější Itálie. Je doslova plná světových unikátů, nádherných památkových rezervací i jedinečných staveb. V Itálii nalezneme typické křivolaké uličky, které nám nabídnou notnou dávku romantiky. Prakticky každá historická vesnička vám může doslova učarovat, přestože to není vyloženě turistický cíl.

V Itálii najdeme celkem 59 památek spadajících do Světového kulturního dědictví UNESCO. Sem se zapisují pouze takové památky, které jsou nejen unikátní, ale zároveň jsou zachovány v původním stavu. V žádném případě však nelze říci, že Chorvatsko by bylo zemí chudou na pamětihodnosti. Najdeme tam také velké množství památek i přírodních krás. Památek UNESCO tam lze objevit celkem 10.

Oba dva státy jsou přímořské, nabízí tedy desítky kilometrů pláží, kde se můžeme vykoupat. Itálie je oblíbenější pro své písčité pláže s pozvolným vstupem do moře, kterých na Apeninském poloostrově najdeme spousty, v Chorvatsku jsou častější skaliska a kameny. Vstup do moře tak může být bez koupacích bot velmi nepříjemný, někde se do moře nedostanete jinak než po uměle vytvořených schůdkách. O koupání na mělčině si tak můžete nechat jen zdát. I v Chorvatsku ale můžete najít krásné písečné pláže.

Dnes už vás v mnoha případech vyjde dovolená v Itálii levněji. Ale nebylo tomu tak vždy. Po revoluci bylo pro nás Chorvatsko cenově poměrně přijatelnou destinací, takže jsme si na jeho návštěvy navykli. Itálie byla ve stejné době pro nás drahou zemí, její návštěva tak mohla přijít rodinnou pokladnu na nemalé peníze. Dnes už je ale všechno jinak. Ceny v Chorvatsku a Itálii jsou obdobné, v turistických destinacích je Chorvatsko v posledních letech mnohdy i dražší.

Italská gastronomie je pověstná po celém světě. Je to velmi jednoduchá, ale nápaditá kuchyně používající kvalitní a čerstvé suroviny. Italské sýry i salámy potěší každý mlsný jazýček. Ani Chorvatsko v tomto ohledu nezaostává. Specializuje se též na produkty typické pro jižní Evropu. Čerstvé ryby tu najdete prakticky na každém kroku. Pokud jste ale milovníci těstovin či pizzy, tak je pro vás jasnou volbou právě Itálie.

Itálie má těch nej mnohem více než Chorvatsko a v současné době je pro nás i cenově dostupnější. Je to však jedna z nejnavštěvovanějších zemí na světě, a tak těch turistů na své dovolené potkáte daleko více. Většina z nich ale nebude mluvit česky. To se o Chorvatsku říci nedá.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz