Hlavní obsah
Knihy a literatura

Navěky duší slon: Laskavá kniha, která potěší nejen děti, ale najdou se v ní i dospělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: S laskavým svolením Moniky Fouskové

Kniha Navěky duší slon je důkazem, že Monika Fousková má neskutečný talent.

Monika Fousková je mladá autorka, která v roce 2020 vydala svoji prvotinu. Nádherně laskavou knihu Navěky duší slon, která potěší nejen vaše usínající děti, ale obsahuje i skrytá poselství pro dospělé. Navíc si ji autorka sama ilustrovala.

Článek

Navěky duší slon vás zaujme už na první pohled. Malba slona na titulní straně přímo vyzývá k dobrodružství. Devět kapitol vám pak zaručí, že vaše dítě bude hltat každé slovo a nebude se moci dočkat dalšího večera. Nádherné ilustrace doplní nevinnou dětskou fantazii a v hlavě dítěte se bude odehrávat ohňostroj nápadů plný nevšedních barev a chutí.

Autorka si knihu vydala vlastním nákladem, aby ji svým čtenářům mohla poskytnout za takovou cenu, na jakou by se nikdy s přirážkami všech stupňů prodejního řetězce nemohla dostat. A skutečně to vyšlo. O její první knihu byl nesmírný zájem, dokonce udělala radost i mnoha dětem v dětských domovech, kam je autorka spolu se svými sponzory věnovala.

Foto: S laskavým svolením Moniky Fouskové

Medvědice s medvídětem jako ilustrace v knize Moniky Fouskové

A dělá radost i dodnes těm, kteří si ji pro sebe nebo pro své děti opatřili. Na Moniku Fouskovou stále pějí pochvalné ódy na sociálních sítích i webových stránkách autorky. „V knize je tolik mouder, tolik obyčejných, ale zároveň tak opravdových věcí. Je laskavá… a miluji čtení mezi řádky. Ilustrace jsou úchvatné,“ napsala jedna z čtenářek. Jiná poslala Monice Fouskové tento vzkaz: „Musím vám napsat, že hezčí knížku jsem dlouho v ruce neměla. Úplně mě okouzlila a ty ilustrace, nemám ani slov… dnes mi to rozsvítilo den.“ A takových komentářů chodí Monice Fouskové mnoho.

Příběh Navěky duší slon je vyprávěn v první osobě. Hlavní postavou je brouk, který žije na sloní kůži. Je tak malinký, a přesto jsou sloni jeho nejlepšími přáteli. Společně poznávají svět, zažívají drobné radosti i smutky, ale každý den je naprosto jiný. Jednoho dne se jim ale do života přimíchá i mladý pár lidské rasy. A stane se něco kouzelného.

Foto: S laskavým svolením Moniky Fouskové

Ilustrace Moniky Fouskové z knihy Navěky duší slon ve formě nástěnných plakátů

Na základě pochvalných recenzí a spokojených děti, maminek a někdy i tatínků, se Monika Fousková v roce 2022 rozhodla, že uzrál čas napsat pokračování. Zdálo se mi o slonech je druhá kniha volně navazující na příběh brouka žijícího na sloní kůži. Ani tady nechybí kouzelné prostředí, staří známí, ale i napíná cesta, která pro hrdiny příběhu nemusí skončit dobře.

Autorka je v této knize uvolněnější, a dává tak původnímu příběhu nový rozměr a děj se ubírá dalším směrem, o kterém se jí v první knize ani nesnilo. Kniha je opět doplněna neskutečně nádhernými ilustracemi, které jsou opět dílem Moniky Fouskové. Čtenáři opět nešetří pochvalami. „Knihu jsme s velkým dojetím dočetli a už teď je mi po Vašich příbězích smutno. Vaše knihy jsou opravdu krásné, poetické, je v nich něco dětsky opravdového, vždy pohladí na duši,“ uvádí autorka na svém webu komentáře, které ji zahřály na duši. „Ve vašich knihách jsou ukrytá velká moudra pro osobní růst, nejen dětí. Moc se mi líbilo, že je můžu dětem pohádkovou formou předávat a povídat si s nimi o tom, jak zvládat různé životní situace.“

Foto: S laskavým svolením Moniky Fouskové

Náhled do knihy Navěky duší slon se záložkou

Už nyní je jasné, že takové knihy, jaké Monika Fousková píše, mají na dětské poličce svoje svébytné místo, a my doufáme, že tam ještě nějaká přibyde. I nám se dostala tato kniha do rukou a od té doby nám dělá radost každý den.

Děkujeme, že i v dnešní době může vzniknout takováto kniha, která nejen zahřeje, ale i skutečně pohladí po duši.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz