Hlavní obsah
Cestování

Nejkrásnější pláž Sicílie vybízí k prosluněné dovolené, ale i poznávání historického ostrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markos90 / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pláž San Vito Lo Capo

V Itálii najdeme mnoho krásných pláží, ty nejkrásnější se ale nachází na italských ostrovech Sardinie a Sicílie. San Vito Lo Capo je tou nejkrásnější na Sicílii a jednou z nejkrásnějších v celé Itálii.

Článek

Největší italský ostrov Sicílie je bohatý na krásné přírodní scenérie, historické památky evropského významu, ale i na jedinečné pláže, kterých tu najdete celou řadu. Tou nejkrásnější je San Vito Lo Capo.

San Vito Lo Capo je pláž na sicilském výběžku mezi městy Palermo a Trapani. Dostat se na ni lze pohodlně autem nebo autobusem. Vlaky do přilehlé vesničky nezajíždí. Samotná obec je velmi malá, avšak turistovi, který se přijel slunit nabízí vše potřebné. Obec s necelými pěti tisíci obyvatel nabízí především skvělou italskou gastronomii v řadě restaurací i pouličních stánků.

Vychutnat na Sicílii si můžete zejména ryby a mořské plody. Grilované krevety, vařené chobotnice, ančovičky i ústřice najdete doslova na každém rohu. Protože se ale nejedná o zrovna bohatý region v rámci Itálie, prodejci pouličního občerstvení nabízejí pokrmy, které jsou často připravovány ze zvířecích vnitřnosti. Sicilané je však považují za velkou delikatesu. Ochutnat tak můžete například pane con milza, což je brioška naplněná vařenou a nasekanou slezinou. Můžete si ji ještě nechat zasypat sýrem a pokapat citronem.

Foto: Popo le Chien / Wikipedia Commons / CC0

Pane con milza

Samozřejmostí je také všude dostupná pizza. Sicilané ale pečou kromě tradiční neapolské pizzy i svůj vlastní typ pizzy s vysokým těstem, kterému říkají sfincione. Kromě pizzy tu ale milují i mnoho typických smažených pokrmů. Dát si tak můžete například obalované a fritované ančovičky, sardinky či kalamáry.

V okolí pláže San Vito Lo Capo objevíte kromě neskutečně čistého moře s nádhernou barvou a pozvolným klesáním hned několik přírodou vytvořených jeskynní, do kterých si můžete zkusit doplavat sami, nebo vás jimi provezou všudepřítomné vyhlídkové loďky. Jedna z těchto jeskyň, která se nachází na souši, se dá označit za evropský unikáte. Je vysoká 70 metrů, 13 metrů široká a hluboká až 50 metrů. V jejím nitru najdeme řadu starých domků, ve kterých lidé bydleli až do 50. let 20. století. Nalezeno zde ale bylo i množství pozůstatků nástrojů a keramiky po pravěkých lidech.

Foto: Enzo Rippa / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Domky uvnitř jeskyně obývané ještě polovině 20. století

Pokud ale na své dovolené toužíte poznávat i historické památky, můžete se vydat do hlavního města Sicílie, Palerma, kde můžete objevit hned několik památek UNESCO. Tou nejdominantnější je na první pohled normansko-arabská katedrála, za návštěvu ale stojí i katakomby, ve kterých odpočívá přes 8 tisíc oblečených mumií starých i stovky let. V těsné blízkosti Palerma je možné navštívit i druhou nejkrásnější pláž Sicílie, Mondello.

Ještě blíže to ale ze San Vito Lo Capo máte do Trapani. Jedná se o přístavní městečko, které však není ničím zajímavé. Lanovkou, která překonává převýšení přes 650 metrů, se ale odtud můžete dostat do historického městečka Erice nacházejícího se na skále nad městem. Tady se skutečně zastavil čas a vy můžete vychutnávat tu pravou italskou atmosféru chladné středověké vesničky plné křivolakých uliček.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastní návštěvy San Vito Lo Capo a dalších částí Sicílie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz