Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mrkající holčička: V palermských katakombách najdete mumii dívky, která vypadá jako živá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rolf Dietrich Brecher / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

V sicilském Palermu se nachází unikátní katakomby. Najdete zde přes 1000 mumií, což z nich dělá světový unikát. Mají tu ale ještě jednu raritu. Více jak sto let starou mumii holčičky, která vypadá jako živá. Návštěvníkům navíc připadá, že mrká.

Článek

Italské Palermo je hlavním městem ostrova Sicílie, který leží až úplně na jihu Itálie. Město proslula zejména svou neblahou mafiánskou minulostí. Je to však také architektonický skvost, jaký nemá v Evropě obdoby. Kromě monumentální katedrály v normansko-arabském slohu, která je dominantou města, tu objevíte i kapucínské katakomby, které jsou častým cílem turistů, zejména těch, kteří hledají trochu toho tajemna.

Foto: Sibeaster / Wikipedia Commons / volné

Tyto katakomby jsou pohřebištěm, ve kterém jsou díky skvělým vzduchovým podmínkách zachovalé kostry rozmístěné volně po jejich prostoru. Je to opravdu děsivý pohled. Zemřelí kněží i obyvatelé Palerma v prakticky celém prostoru katakomb stojí a to v oblečení, ve kterém byli pohřbeni. Když mezi nimi procházíte, máte trochu zvláštní pocit. Je to jako kdyby se na vás dívali.

Najdete zde na 8 tisíc kosterních pozůstatků a přes tisíc vysušených mumií. Některé mumie mají klidný a smířený výraz, jiné obličeje jsou plné bolesti a strachu. Právě proto má toto místo tak zvláštní tajemnou atmosféru.

Foto: Sibeaster / Wikipedia Commons / volné dílo

Obyvatelé Palerma o příhodných podmínkách a skvělé práci místních konzervátorů těl v těchto prostorách věděli. Katakomby se nachází pod kapucínským kostelem, proto sem byli původně pohřbívání pouze členové tohoto řádu. Jenže jakmile se rozkřikla zpráva o tom, že tu těla zůstávají perfektně uchována, začali se sem nechávat pohřbívat i majetní obyvatelé města.

Pohřbívalo se zde od 16. století a do té doby se datují i nejstarší ostatky. Způsob konzervování těl však fascinuje vědce dodnes. Lidé toužili vypadat i po smrti jako za svého života, toužili potom, aby se na ně ostatní chodili s němou úctou dívat. Kapucínští mniši těla zemřelých zavěšovali na kameninové roury, kde je sušili někdy i déle než půl roku. Než pak tělo uložili, ještě jej umyli, zabalili do slámy a oblékly do nejlepších šatů, které daná osoba vlastnila.

Hrobky byly oficiálně uzavřeny v roce 1871 a přestalo se sem pohřbívat. Jenže to neplatilo pro každého. Kdo si dokázal uložení do uzavřených hrobek zaplatit, byl tu zvěčněn i na počátku 20. století. Posledním tělem, které zde bylo uloženo, bylo tělo Rosalie Lombardo, která zemřela v roce 1920 v pouhých 2 letech. Její otec si přál mít svou holčičku v místní katakombách uloženou tak, jak vypadala za svého života. A tehdejší balzamovač odvedl svou nejlepší práci. Holčička i po sto letech vypadá, jako kdyby byla stále živá.

Foto: Sibeaster / Wikipedia Commons / volné dílo

Mrkající holčička Rosalia Lombardo

Této mumii se přezdívá Spící krása, avšak návštěvníky katakomb dokáže i pěkně vyděsit. Bylo tu mnoho případů, kdy návštěvníci tvrdili, že Rosalie Lombardo mrká. Pokud se na ni půjdete podívat, zřejmě to uvidíte také. Chvíli jako by měla holčička otevřené oči, chvíli je má zavřené. Tento jev byl ale posléze vysvětlen jako optická iluze vlivem úhlu odráženého světla o víko skleněné rakve.

Palermské katakomby jsou něčím, co vám vezme dech. Budete se bát a zároveň budete sledovat s němou úctu um dávných konzervátorů, kteří pro nás zachovali tisíce těl v těchto podzemních prostorách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz