Hlavní obsah
Cestování

Nejužší ulička v Praze už není neznámým místem. Hemží se kolem ní davy a genius loci se vytratil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TRAVELER

Nejužší ulička v Praze, která se nachází v ulici U Lužického semináře nedaleko Karlova mostu, byla donedávna místem, které překypovalo autentickou atmosférou a byl odtud nádherný a netradiční výhled na Karlův most. To je ale všechno pryč.

Článek

O nejužší uličce jsme vás informovali už před nějakým časem v samostatném článku. Tehdy byla nejužší ulička místem s geniem loci, jaké jste jinde v Praze nenašli. Málokdy jste u ní potkali nějakého turistu. Stačilo jen počkat, až vám na semaforu, který ji řídí, naskočí zelená, kdyby šel náhodou někdo v opačném směru, a pak už jste jí mohli projít až na rozlehlou restaurační terasu, odkud se vám naskýtal jedinečný výhled na Karlův most. Z této strany na něj totiž mnoho výhledů není.

Poslední měsíce se ale u uličky začaly hemžit davy zvědavých turistů. Cizinci i Češi vytvářejí na chodníku a místní komunikaci před uličkou frontu, ve které si klidně počkáte i pár minut, než se do uličky vůbec dostanete. Těžko říci, zda turisté nevědí, jak semafor funguje, nebo si ho prostě jen chtějí vyzkoušet, ale lidé na obou stranách uličky signalizační tlačítko neustále mačkají, takže vám na semaforu přeskakuje zelená na červenou a zase svět.

Nikdo zřejmě nepochopil, že je potřeba vyčkat, než dav projde jedním směrem, a teprve potom si přepnout barvu na semaforu. Takhle se v polovině uličky setkávají lidé a dohadují se, kdo půjde zpět, aby jí vůbec někdo prošel.

Uličku si tak prakticky nevyfotíte. Ani na horním konci a ani na tom dolním nemáte prakticky ani jedinou chvilinku, kdy by vám někdo neclonil, nebo kdy by byla ulička prázdná. Turisté si ji však fotí hojně a to většinou i s vámi.

Foto: TRAVELER

Nejužší ulička v Praze už je plná turistů

Další překvapení na vás čeká, jakmile se dostanete uličkou dolů na terasu. Se stoupajícím počtem turistů začalo zdejší restauraci zřejmě vadit, že jim na terasu neustále někdo leze jen kvůli výhledu, aniž by si u nich objednal něco k pití nebo jídlu. Proto se dnes již na hlavní část terasy s výhledem nedostanete. Část vstupu je zahrazena a na tabuli se tu křídou skví nápis o tom, že terasa je jen pro restaurační hosty. Kousek výhledu na Karlův most lze odtud sice zahlédnout, ale vzhledem k všudypřítomným slunečníkům je výhled značně omezen.

Genius loci, který měla ulička spolu s terasou a výhledem tak zcela zmizel. Místo už si není možné vychutnat o samotě. Snad jen kdybyste jej navštívili hodně časně ráno nebo pozdě večer. Toto ještě nedávno neznámé místo má tu nevýhodu, že se nachází v samém srdci historického centra nedaleko jedné z největších pražských atrakcí. A tak bylo jen otázkou času, kdy se o něm turisté dozví a informace o něm se začne šířit jako lavina.

Naštěstí máme takových neznámých míst v Praze, kde se často ocitnete skoro sami a kde si i přesto vychutnáte jeho nádheru a zvláštní atmosféru, která z něj vyzařuje, mnoho. A třeba se klid jednoho dne vrátí i do naší nejužší pražské uličky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz