Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy II: Čertovy kameny na Vyšehradě prýští energií a možná pochází z Říma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valery Ded, Wikipedia Commons, CC BY 3.0

Čertovy kameny na Vyšehradě už možná mnozí z vás viděli, často si jich však návštěvníci tohoto místa ani nevšimnou. Jsou totiž stranou nejfrekventovanější návštěvnické trase. I ti, co je znají, ale většinou netuší, jaké legendy jsou s nimi spojeny.

Článek

Půjdete-li na Vyšehrad, pravděpodobně projdete vstupní branou a budete se držet hradebního opevnění, abyste si vychutnávali nádherné a proměnlivé výhledy na Prahu z mnoha různých světových stran. Až dojdete k bazilice sv. Petra a Pavla uchvátí vás její monumentálnost a zaujme vás jistě i Vyšehradský hřbitov slavných osobností s hrobkou Slavín. Čertovy kameny, které se nachází v přilehlém parku, často ujdou vaší pozornosti. Zastavme se u nich na chvíli a řekněme si něco málo o jejich historii i současnosti.

Chcete vědět, kde je najdete? V rohu parku proti vyšehradskému hřbitovu se nachází do pyramidy vyskládané tři díly původně jednoho sloupu. Kde se tu vzaly a kdo je takto vyskládal? To se už nikdy nedozvíme, ale nejznámější pověstí, která vysvětluje, kde se tu kameny vzaly, je ta o čertu a svatém Petrovi.

Jakýsi nešťastník se upsal ďáblu, ale svatý Petr se rozhodl mu pomoci. Uložil čertu, že pokud chce získat duši tohoto nešťastníka, musí přinést sloup z jednoho z kostelů v Římě, a to než kněz odslouží ranní mši ve vyšehradském kostele. Čert se proto neuvěřitelnou rychlostí rozletěl do Říma a vytrhl sloup z prvního kostela, který uviděl. Ten pak nesl zpátky do Prahy. Svatý Petr mu ale po cestě klady nástrahy, a tak se stalo, že čertu cestou spadl sloup třikrát do moře a musel se pro něj potápět. Do Prahy pak čert dorazil těsně po odsloužení ranní mše a sázku prohrál. Zlostí mrštil sloupem, který se takto roztříštil na tři kusy. Tento mýtus je podrobněji sepsán v pověsti o čertu Zadranovi. Dětskou verzi této pověsti můžete shlédnout zde.

Samozřejmě se jedná pouze o pověst, ale zajímavé je, že až do nedávné doby v jednom z římských chrámů, který si čert vybral, opravdu chyběl sloup. Jedná se o kostel Santa Maria di Trastevere poblíž Tibery.

Daleko pravděpodobnější však je, že sloup pochází ze zaniklého vyšehradského kostela, kde jeho puknutím došlo ke zřícení i části klenby kostela.

Foto: MarkusMark, Wikipedia Commons, CC BY 3.0

Bazilika Santa Maria di Trastevere v Římě

Nynější význam sloupu, kromě dekorace místního parku, shledávají zejména osoby citlivé na energetické vjemy. Sloup je podle jejich tvrzení nabitý silnou energií. Nejedná se o energii zcela pozitivní, ale i tak jsou Čertovy kameny hojně vyhledávány těmito esoteriky.

Pravdou je, že i člověk, který není nadán touto schopností pociťovat energetické vlny, cítí v tomto místě zvláštní smíšené pocity. Pověst o čertu i tvrzení esoteriků o nabití sloupu energií učinila z parku u Vyšehradu jedno z nejmagičtějších a zároveň nejtajemnějších míst Prahy.

Zkuste se tam podívat, až půjdete kolem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz