Hlavní obsah
Hry

Neznámá místa Prahy: Jste opravdovými znalci Prahy? Zkuste si kvíz a poznejte tato jedinečná místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Octopus moldavicus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Praha je označována jako matka měst. Hlavní město České republiky má co nabídnout jak náročným turistům z celého světa, stejně tak ale dokáže překvapit Čechy nebo dokonce i rodilé Pražany.

Článek

Praha se právem řadí mezi nejkrásnější města Evropy. U těch nejvěhlasnějších památek se ale často tísní turisté a tak si na návštěvu těch největších pamětihodností někdy počkáte. Praha ale nabízí i spoustu míst, o kterých turisté nevědí, dokonce o nich někdy nevědí ani místní. Myslíte si, že Prahu znáte? Tak si vyzkoušejte náš kvíz, který vám představí méně známá či neznámá místa. Kolik z nich se vám podaří uhodnout?

1) Toto místo už neslouží svému původnímu účelu. V plánu je jeho rozsáhlá rekonstrukce, zatím jsou ale otevřeny veřejnosti alespoň jeho exteriéry, kde si můžete posedět a načerpat trochu té energie. Hraje se tu divadlo, je tu letní kino i stánek s občerstvením.

Foto: ŠJů, Wikipedia Commons, CC BY-SA 3.0

O jaké místo se jedná?

a) Strahovský klášter

b) Klášter sv. Gabriela na Smíchově

c) Anežský klášter

2) Místo jako stvořené k nádherným a netradičním vyhlídkám. Zapomeňte na Hradčany nebo Karlův most. Odtud uvidíte tu druhou stranu Prahy. Pokud vás tady přepadne hlad, můžete se najíst v restauraci, která je součástí komplexu. Z celé vyhlídky můžete sejít do parku, který se nachází pod vámi, po točitém schodišti.

Foto: TRAVELER

O jaké místo se jedná?

a) Bastion XXXI U Božích muk

b) Vyšehrad

c) Vítkov

3) Nádherná budova je jednou z nejcennějších památek svého slohu. Erby vyobrazené na stěnách představují znaky měst, která jsou s tímto místem neodmyslitelně spjata. Turisté tu ale často prochází bez povšimnutí.

Foto: Bahnfrend / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

O jaké místo se jedná?

a) Astronomický sál Klementina

b) Fantova kavárna

c) Aula Rudolfina

4) Park v samém srdci Prahy vyzývá k posezení. Dá se tu krásně relaxovat a odpočinout si od ruchu velkoměsta. V létě tu kvete nepřeberné množství květin a bylinek.

Foto: 1089hruskapetr / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

O jaké místo se jedná?

a) Františkánské zahrady u Václavského náměstí

b) Havlíčkovy sady (Grébovka) u náměstí Míru

c) Riegrovy sady u hlavního nádraží

5) Na tomto místě budete mít pocit, jako by se tady zastavil čas. Procházet se budete uličkami, kde na vás doslova dýchne historie. Oblíbené místo malířů a umělců, dříve část města, kde přežívala chudina. Je tak blízko rušných ulic, přitom je tu naprostý klid.

Foto: Lenka Paličková / Wikipedia Commons / CC BY-SA

O jaké místo se jedná?

a) Ulice v okolí Anenského náměstí

b) Odlehlá část Vinohrad

c) Nový Svět na Hradčanech

6) Jeden z nejstarších židovských hřbitovů u nás. Pohřbívalo se zde dlouhá staletí. Ve 20. století byl však nenávratně poničen. Přesto se jeho podstatná část zachovala a je možné ji dnes navštívit. Stojí ve stínu stromů a věže.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

O jaké místo se jedná?

a) Starý židovský hřbitov na Žižkově

b) Starý židovský hřbitov na Starém Městě

c) Nový židovský hřbitov na Olšanech

7) Zlověstné dveře oddělují kolemjdoucí od toho, co se za nimi nachází. Není tak snadné se dostat dovnitř, ale pokud se vám to povede, je to zážitek na celý život. Toto místo má jedno z evropských nej.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

O jaké místo se jedná?

a) Hřbitov Malvazinky

b) Bohnický hřbitov

c) Vršovický hřbitov

8) V nádherné zeleni se tady ukrývá vinná réva, ze které se po dozrání vyrábí místní víno. Nádherný výhled od honosné vily nám nabízí zajímavou podívanou za šumu vinných listů, zurčících fontán či umělé jeskyně.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

O jaké místo se jedná?

a) Heroldovy sady a vila Rangherka

b) Havlíčkovy sady a Gröbeho vila

c) Park v okolí Emauzského opatství

9) Tajemné chodby v podzemí, kam se jen tak někdo neodváží, skrývají originály sousoší z Karlova mostu. Přístup je sem výrazně omezen a dostat se sem je možné jen při speciálních příležitostech

Foto: MONUDET / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

O jaké místo se jedná?

a) Vyšehradské kasematy

b) Podzemí Staroměstské radnice

c) Krypta v chrámu sv. Cyrila a Metoděje

10) Nejužší ulička je pražským unikátem. Je tak úzká, že ji musí řídit semafor, protože dva proti sobě jdoucí lidé by se v ní nevyhnuli. Byla vybudována mezi domy, aby zabránila případnému šíření požáru, který by mohl přeskočit z domu na dům.

Foto: TRAVELER

Poblíž jaké pražské pamětihodnosti se tato ulička nachází?

a) Staroměstské radnice

b) Staronové synagogy

c) Karlova mostu

Správné odpovědi: 1b, 2a, 3b, 4a, 5c, 6a, 7b, 8b, 9a, 10c

Pokud se vám některé z neznámých míst nepodařilo uhodnout, nezoufejte. Možná právě tohle místo si zaslouží vaši návštěvu a třeba si i získá vaše sympatie. Praha je takových míst totiž plná a tohle byl jen zlomek těch, která můžete v našem hlavním městě objevit.

Zpracováno na základě:

a vlastní návštěvy a průzkumu těchto míst

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz