Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Na Grébovce můžeme v srdci Prahy navštívit vinný sklípek, vinice i jeskyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Havlíčkovy sady jsou parkem, kterému se mezi Pražany říká lidově Grébovka. Není to ale jen obyčejný park. Najdeme v něm kromě nádherného parku i vinice s vinným sklepem a altánem, grottu neboli umělou jeskyni a několik malých jezírek a fontán.

Článek

Havlíčkovy sady neboli Grébovka, někdy také Gröbovka, je park, který je velmi dobře znám pro okolní obyvatele Vinohrad a Vršovic, protože se nachází na pomezí těchto dvou čtvrtí. Nachází se ve stráni, takže budeme muset při jeho zdolání počítat s větší fyzickou zátěží. Můžeme ale využít upravených cest, které nás vedou po co možná největší rovině, aby nám zážitek z parku nezkazila přílišná fyzická náročnost.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Gröbeho vila nad vinicemi v Havlíčkových sadech

Na vrcholu stráně se nachází Gröbeho vila z druhé poloviny 19. století. U vily se nachází terasa, z níž je impozantní výhled na část Prahy. Nečekejte však klasické výhledy na Vltavu, Hradčany nebo Petřín. Díváme se na jinou stranu, a tak uvidíme prakticky jen moderní zástavbu. I tak ale stojí výhled za to.

Můžeme zde také vidět rozsáhlé vinice, které se nacházejí přímo pod terasou a táhnou se po celé stráni. Mezi nimi je pak k vidění viniční altán. Dnes je zrekonstruovaný a můžete si v něm dát něco dobrého k jídlu nebo ochutnat místní víno.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Viniční altán v Havlíčkových sadech

Na tu pravou ochutnávku vína je však lepší si zajít do zdejšího vinného sklípku, který se nachází ve stráni na druhém konci parku přímo mezi zrajícími hrozny. Otevřeno tu mají skoro každý pátek celé odpoledne, takže pro předvíkendovou návštěvu po práci je místo ideální. Chodí sem většinou místní a sedává se zde na lavičkách či viničních zdech, takže má návštěva tohoto místa své jedinečné kouzlo.

V Gröbovce najdeme taky řadu umělých jezírek, ve kterých si plavou ryby nejrůznějších barev. Přes jezírka pak vedou romantické malé lávky, kde se člověk prostě musí na chvíli zastavit a poslouchat zurčení vody. Gröbovka má ale ještě jeden unikát. Umělou jeskyni.

Foto: Michal Kmínek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Umělá jeskyně (grotta) s fontánou

Grotta je výraz z italštiny označující jeskyni. I v Havlíčkových sadech je grotta k vidění, ale jedná se o umělý výtvor, který v 21. století také prošel rekonstrukcí a těší se tak dnes skvělému stavu. Mezi umělými skalami se můžeme procházet po schodech, navštívit malé jeskyňky, které jsou prakticky na každém kroku. A výhled z vrcholu jeskyně je také úžasný.

Foto: Matěj Baťha / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Procházka umělou jeskyní na Grébovce

Spodní částí Gröbovky pak protéká pražský potok Botič, jenž zejména ve Vršovicích vytváří nádherné meandry a je jedinečnou součástí této části Prahy, která připomíná, jak to tu mohlo vypadat dříve, než to tu bylo zcela zastavěno. Jak jsme v jednom z našich článků uváděli, tento potok byl inspirací Josefu Kajetánu Tylovi, když vytvářel píseň do své hry, která se později stala českou hymnou. V naší státní hymně se hovoří o vodě, která hučí po lučinách. To má být právě Botič v těchto místech.

Grébovka je opravdovou oázou klidu prakticky v centru města. Je to velmi rozsáhlý park a je vhodný zejména pro maminky, které sem jezdí se svými kočárky, nebo se zde můžeme posadit na lavičku a jen tak si tu číst knížky nejrůznějších žánrů, či zde můžeme poznat klid a pohodu s dobrou skleničkou v ruce ve vinném sklípku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz