Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Zkamenělého chlapce můžete dodnes vidět na střeše kostela na Starém Městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: piberyger / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Socha zkamenělého chlapce na kostele sv. Martina ve zdi

Na Starém Městě pražském najdeme spoustu unikátů. Jedním z nich může být i zkamenělý chlapec, který byl potrestán za svoji neposlušnost a navěky se stal součástí kostela sv. Martina ve zdi.

Článek

Kostel svatého Martina ve zdi byl původně románským kostelem postaveným ve 12. století v tehdejší obci Újezd, dnes se nachází na Starém Městě. Později byl přestavěn do gotické podoby za vlády císaře Karla IV. Jeho název je odvozen od hradební zdi, se kterou měl společnou jižní stěnu. Těsně tedy přiléhal k hradbě tehdejší Prahy.

Foto: Follerjiri / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel sv. Martina na Starém Městě

Císařským patentem byl zrušen za vlády Josefa II. a následně v dražbě odprodán soukromé osobě. Přestal tak zcela plnit svoji původní funkci. Stal se obytným domem o dvou patrech, kde ve v tom spodním byly většinu času obchody. Na fotografii z roku 1890 byste jej určitě nepoznali. V okolní zástavbě zcela zanikl a vypadal opravdu jen jako obyčejný dům.

Teprve na začátku 20. století jej odkoupila Praha a kostel byl regotizován, aby co nejvíce odpovídal jeho historickému vzhledu. A povedlo se. Kostel dnes vypadá jako by nikdy církevním účelům sloužit nepřestal. Málokdo by si nyní pomyslel, že v něm někdy bydleli lidé, nebo že zde byly obchody, či se tu točilo pivo.

Foto: Jindřich Eckert / Wikipedia Commons

Pohled na kostel sv. Martina ve zdi v roce 1890

Stojí za to se u něj zastavit a pokud to bude možné, určitě navštívit i jeho interiér. Stavební úpravy v průběhu staletí jsou uvnitř kostela jasně patrné. Dnes opět slouží církevním účelům, konkrétně Československé církvi evangelické.

Ke kostelu se váže zajímavá pověst o zkamenělém chlapci. Ta vypráví, že se tento chlapec se svojí matkou přistěhoval do domu vedle kostela. Byli velmi chudí, a tak matka musela nastoupit do práce jako služebná. Chlapec býval často doma sám a z nudy začal vymýšlet, co by kde provedl. Bavilo ho lézt na střechu kostela svatého Martina ve zdi, kde vybíral holubí hnízda.

Foto: Ricardalovespamátky / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Na Starém Městě se ukrývá tento krásný kostel

Když šel někdo náhodou kolem kostela, vyplazoval na něj chlapec jazyk. Věděl totiž, že se za ním kolemjdoucí na střechu kostela nedostane. Jednou byl chlapec obzvláště rozverný,, a upoutal tak zraky mnoha lidí v blízkosti kostela. Na všechny vyplazoval jazyk. Shodou okolností se jeho matka toho dne vrátila dříve z práce.

Nejdříve nevěděla, proč je u kostela takové pozdvižení, ale jen co tam dorazila, byla v šoku. Její syn vyplazoval jazyk na všechny dole. V rozčilení na chlapce zakřičela: „Ty nezdaro, bodejť bys za ten hřích zkameněl!“ A jak řekla, tak se i stalo. Chlapec zkameněl v poloze, ve které v tu chvíli zrovna byl.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Interiér kostela sv. Martina ve zdi

Tohle vše je samozřejmě jen pověst, ale sochu zkamenělého chlapce můžeme na střeše kostel sv. Martina ve zdi vidět dodnes. Jedná se o netradiční chrlič. Jak jistě víte, chrliče měly většinou podobu zvířat, ale na Starém Městě máme takový malý unikát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz