Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nostradamus nepsal proroctví pro konkrétní roky, jak nám někteří tvrdí. Tím nás totiž jen straší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laurent Lecrène-Labbey / Wikipedia Commons / volné dílo

Nostradamus, vlastní jménem Michel de Nostredame, pro nás bude už navždy spojený s věštbou a proroctvími, které mnoho lidí zneužívá ve svůj prospěch nebo k postrašení okolí. Je to ale všechno trochu jinak.

Článek

Michel de Nostredame se narodil do Francie 16. století. Vystudoval lékařství a stal se z něj na tehdejší dobu poměrně slavný lékař. Když mu ale zemřela rodina, začal se soustřeďovat zejména na astrologii a sepsal knihu Proroctví. Ta vyšla v roce 1555. A právě tato kniha se i v současnosti využívá ke strašení lidí po celém světě.

Pokud někde narazíte například na článek s názvem Nostradamova předpověď pro rok 2023, ani takový článek neotevírejte. Je to nesmysl a dost pravděpodobně i lež. Nostradamus totiž nepředpovídal události pro konkrétní roky. Nostradamova proroctví se vztahují vždy k předem neidentifikovanému období, kterému je přisouzeno konkrétní čtyřverší.

Tato čtyřverší jsou však vždy psána velmi obecně a nekonkrétně, že se dají vyložit mnoha způsoby. Prakticky každý si v nich může najít něco jiného. Často tak můžou jeho proroctví sloužit i k propagandě, jako k tomu došlo například za druhé světové války nacisty.

Mnoho lidí na světě jej však hájí a v jeho proroctví věří. Tato tvrzení dokládají tím, že mnoho z jeho „nejasných“ poselství se v průběhu staletí vyplnilo. Jiní zase tvrdí, že proroctví byla i po Nostradamově smrti zpětně upravována tak, aby oněm historickým událostem, které údajně předpověděl, odpovídala. Kde je pravda se bohužel už asi nedozvíme. Každopádně se z Nostradama v průběhu věků stala kontroverzní osoba a jeho jméno je využíváno k řadě konspiračních teorií, kterých v současné době existuje čím dál tím více.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Jedno z prvních vydání Nostradamových proroctví z roku 1589

Nostradamus podle všeho předpověděl velký požár v Londýně s naprostou přesností. Vzhledem k jeho nekonkrétním proroctvím je s podivem, že se v jeho díle objevuje verš, který v překladu znamená: Krev spravedlivých bude požadována v Londýně spáleného ohněm v roce 66. K velkému požáru v Londýně skutečně došlo. Bylo to v roce 1666. V původním Nostradamově díle ale není uvedena číslice 66, ale je tam slovy uvedeno dvaceti trojek šest, z čehož někteří usuzují, že se jedná o výpočet 20 krát 3 plus 6, tedy 66.

Dále se tvrdí, že předpověděl i Velkou francouzskou revoluci. K tomu mu stačily verše dva, které se opět dají vyložit mnohým způsobem. V překladu zní: Od zotročeného obyvatelstva písně, zpěvy a požadavky, zatímco princové a páni jsou drženi v zajetí ve vězeních. O Adolfu Hitlerovi pak podle některých Nostradamus napsal: Z hlubin západní Evropy se narodí malé dítě chudým lidem, který svým jazykem svede velký oddíl, jeho sláva poroste směrem k říši Východu. Dále pak: Šelmy zuřící hladem překračují řeky, větší část bojiště bude proti Histerovi. Zde přívrženci Nostradama tvrdí, že Hister je jen špatně napsané Hitler, ale ve skutečnosti se jedná o latinský výraz pro Dunaj.

Dokonce se objevily i spekulace, zda Nostradamus předpověděl útoky na newyorská dvojčata z 11. září. Později se však ukázalo, že šlo o spojení veršů z různých čtyřverší tak, aby to útoku na World Trade Center co nejvíce odpovídalo. Další z Nostradamových proroctví tak bylo vyvráceno.

Ano, lidé potřebují něco, v co můžou věřit. Ale Nostradamova proroctví to skutečně nejsou. Okolní svět se nám je snaží podsouvat a tvrdit, že Nostradamus předpověděl i začátek třetí světové války, která právě začíná. Snad jsme ale již dostatečně poučeni a neuvěříme všemu, co se nám někdo snaží namluvit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz