Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nový fenomén: Cizinci po Praze vylepují svoje fotografie, někdy i s telefonními čísly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pierre Blache / Wikipedia Commons / pexels.com

Každá doba se vyznačuje svými trendy. Někdy se nám zdají v pořádku, někdy nad nimi kroutíme hlavou. Takový nový trend se ale od loňska rozmáhá v Praze. Bude za chvíli Praha plná fotografií cizinců?

Článek

Věc, která se zdá trendy v jeden moment, může být v ten další odsouzena. Jen si vzpomeňte na trend zamilovaných, kteří na mosty po celém světě umisťovali visací zámky na znamení své lásky. Nejprve to vypadalo strašně romanticky. Pár zvěčňující svoji lásku na věčné časy. Jenže brzy byly mosty po celé Evropě takových zámku plné. A jejich váha začala mosty přetěžovat natolik, až hrozilo jejich zhroucení. Na řadu tak přišlo odstranění všech takových zámků lásky a odsouzení všech, kteří je tam z lásky umisťovali.

Nová doba s sebou ale přináší vždy nové trendy. Jeden takový se právě začíná rozmáhat v našem hlavním městě. A je opravdu poněkud zvláštní. Cizinci totiž začínají po Praze vylepovat své fotografie. Jedná se o jejich vlastní portréty, často ve formě samolepek.

Ještě před pár měsíci byly takové fotografie pouze ojedinělé, ale za těch pár měsíců se tento trend rozmohl tak, že není možné si fotografií na některých místech nevšimnout. Cizinci si totiž s umístěním fotky hlavu příliš nelámou. Nejvíce jich nalepují na stojany lamp, ale neváhají je lepit i na dopravní značky z přední strany, což není úplně nejvhodnější místo pro takovou fotografii.

Kromě portrétů osob obsahují samolepky často i další informace vztahující se k dané osobě. Někdy tam najdete třeba jen nic neříkající zkratku, někdy ale i jméno osoby. Výjimkou nejsou ani samolepky s telefonními čísly nebo QR kódy, které odkazují na konkrétní webové stránky či sociální sítě.

Zatím nejsou k dispozici žádné informace, které by potvrzovaly, že se podobný trend ujímá i v jiných evropských městech. Praha tak momentálně drží prvenství a možná bude kolébkou tohoto fenoménu, který se časem rozšíří i do dalších měst.

Praha totiž patří mezi nejkrásnější města Evropy a je oblíbenou destinací zahraničních turistů ze západu, kteří sem jezdí zejména z důvodu, že je tady pro ně levně. Pro párty cizinců je Praha jako stvořená. Alkohol je zde obecně mnohem levnější a vyhlášené české pivo zde návštěvníci pořídí za zlomek ceny v jejich státě. Do pětice nejkrásnějších měst Evropy patří podle mnoha anket sice také Paříž, Řím, Londýn nebo Budapešť, v těchto městech ale pro turisty není zdaleka tak levně jako u nás. Pouze Budapešť se cenami Praze trochu přibližuje.

Jako každý trend bude i tento Pražany tolerován pouze do té chvíle, dokud je nezačne obtěžovat, podobně jako to bylo s visacími zámky. Jaká je motivace zahraničních turistů k vylepování svých vlastních fotografií, zatím není zcela jasné.

S rostoucí inflací se přece jen zvyšují ceny i v Praze. Z hlediska ubytování se naše hlavní město pomalu ale jistě přibližuje cenám ubytování evropských metropolí. To však může způsobit odliv turistů, kteří raději zvolí jiné město Evropy, které jim toho může nabídnout více než právě Praha. Jak bude tento trend pokračovat, ukáže až čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz