Hlavní obsah
Aktuální dění

Černochová obhajuje stíhačky basou piva, cena ale bude více než dvojnásobná, přes 300 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: U.S. Secretary of Defense / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Ministryně obrany Jana Černochová

Téma nákupu stíhaček F35 hýbe už několik týdnů Českem. Vláda se chystá ke kroku, který část Čechů zásadně odsuzuje. Ministryně Černochová navíc používá trochu zvláštní počty.

Článek

Vláda 27. září letošního roku oznámila, že rozhodla o nákupu stíhaček F35. Vyčíslení toho, kolik to bude stát, si vzala na starosti ministryně Jana Černochová. Samotný nákup stíhaček nás vyjde na 106 miliard korun. K tomu je ale třeba přičíst ještě 44 miliard, které bude nutné utratit za infrastrukturu a palivo. Celkem je to tedy 150 miliard korun. A důvod k nákupu? Zvýšení naší bezpečnosti.

Ministryně Černochová uvedla, že budoucnost ochrany vzdušného prostoru ČR je třeba řešit tady a hned. Jenže první nakoupené stíhačky dostaneme až v roce 2031, tedy za 8 let, a zbylé pak do roku 2035. K tomu jsou tyto nakupované stroje již nyní zastaralé a jejich kvalita i bojeschopnost je kritizována i z řad vojenských analytiků americké armády.

Nákup ministryně Černochová obhajuje tím, že pronájem gripenů končí v roce 2027. První stíhačky k nám dorazí až v roce 2031. Co nás bude chránit v tomto mezidobí, to jsme se od ministryně nedozvěděli. Premiér Fiala pak nákup hájí tím, že je to nákup něčeho, co naše armáda skutečně potřebuje. Každému ale snad dojde, že předražené a zastaralé stíhačky nejsou zrovna tím pravým.

Černochová pak ještě použila něco, čemu se na sociálních sítích říká holčičí matematika. Ženy a dívky tím obhajují nákup něčeho drahého. Například když si koupí kabelku za 30 tisíc korun, řeknou si, že jim vydrží na tři roky, takže za každý den nošení této kabelky zaplatí přeci jen něco málo přes 27 Kč. A rázem je z drahé kabelky kabelka levná. Jenže v z úst ministryně Černochové to zní trochu komicky. Rozpočítala cenu stíhaček F35 na celou dobu jejich funkčnosti až do roku 2069 a oznámila, že je to pouhých 700 Kč na obyvatele a rok. Přirovnáním k ceně basy Plzeňského prazdroje to ale úplně zazdila. Když pak uvedla v jiném rozhovoru další přirovnání k dvojce vína každý měsíc, nevím, kde paní Černochová žije, ale dvojku vína si za 58 Kč už skoro nikde nedáte.

Když pomineme zmíněnou holčičí matematiku, problém je i v samotném výpočtu. Celkem by nás stíhačky včetně provozu měly vyjít na 150 miliard korun. Jenže si zkusme spočítat, na kolik nás podle ministryně Černochové skutečně vyjdou.

Na základě sčítání lidu žije v Česku k 30.6.2023 přesně 10 873 553 obyvatel. Každý z těchto obyvatel zaplatí za každý rok, kdy budeme mít stíhačky, 700 Kč. Pokud budeme počítat, že vláda začne splácet cenu stíhaček až od roku 2031, tedy od roku, kdy první stíhačky skutečně obdržíme, pak je výpočet jednoduchý. Je to počet obyvatel krát 39 let krát 700 Kč. Výsledek takového příkladu je přibližně 296,85 miliard korun.

Pokud však budeme počítat, že se stíhačky splácí již od nynějška, dostaneme se ještě k mnohem vyššímu číslu, které přesáhne 350 miliard korun. Rozpočet na obyvatele a rok, který ministryně Černochová uvedla, tak vůbec nesedí k celkové hodnotě 150 miliard za stíhačky i s jejich provozem. 150 miliard je totiž cena stíhaček s provozem pouze do roku 2034, jak následně uvedly zmatený výrok na pravou míru některá média, přestože původně byla tato částka prezentována jako konečná.

Zaplatíme tedy skutečně přes 300 miliard za něco, co obdržíme až v příštím desetiletí a co je už nyní považováno za zastaralé stroje?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz