Hlavní obsah
Jídlo a pití

Odvěký spor o melouny a rajčata: Někteří je mají za ovoce, jiní za zeleninu. A co taková oliva?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jéshoots / Creative Commons / pexels.com

Už velmi dlouho se vede spor o tom, zda jsou melouny a rajčata ovocem nebo zeleninou. Názory se různí a každý z nich má své opodstatnění. Ale jak to tedy je?

Článek

Meloun. Sladký a šťavnatý meloun, ještě když je dobře vychlazený, v letních měsících odmítne jen málokdo. Vzhledem k tomu, jak sladký je a kolik obsahuje šťávy, se již před desítkami let ve školách učilo, že se jedná o ovoce. Dnes už ale meloun za ovoce tak jednoznačně považovat nelze.

Zastáncem názoru, že meloun je ovoce, jsou především kuchaři. Zemědělec ale jasně prohlásí, že meloun je zelenina z čeledi tykvovitých. Pro zahradníka bude také meloun zeleninou, protože ovoce standardně uzrává jako plod dřeviny, proto meloun nemůže být ovocem. Aby toho nebylo málo, tak pro botanika ale meloun ovocem bude, protože se jedná o bobuli.

Zeptáli-se vás někdo na takovou otázku, můžete využít šalamounskou odpověď, kterou jsme vám dali v předchozím odstavci. Pokud ale chcete vědět, jak to tedy skutečně je, tak vás zklameme. Ani jedna odpověď není stoprocentní. Meloun z některých hledisek odpovídá ovoci, z některých zelenině. Je tedy někde na pomezí.

Foto: Photomix Company / Creative Commons / pexels.com

Rajče. Jedna z nejúžasnějších chutí, která se hodí do mnoha zeleninových salátů. Co jiného by to mohlo být než zelenina. Přeci si nebudeme do zeleninového salátu přidávat ovoce. Možné to ale je. Už jen název pro rajče, který se dnes již často nepoužívá, napovídá o opaku. Je to přeci také rajské jablíčko.

Už jste někdy pili víno ze zeleniny? Asi jen těžko. Ale jistě jste již někdy ochutnali ovocné víno, které má s vinnou révou společný jen název. A ovocná vína jsou velmi oblíbená po celém světě. V Kanadě se vyrábí takzvané Omerto, což je ovocné víno z rajčat.

Rajče by tedy mohlo být ovocem. V roce 1883 se rajče dokonce dostalo před soud. Tehdy se totiž ve Spojených státech platilo clo ze zeleniny, z ovoce však nikoli. Po šesti letech sporů soud rozhodl o tom, že rajče je zelenina. S tím ale zásadně nesouhlasí botanici. Tvrdí, že vzhledem k tomu, že rajče má semínka a vyvíjí se z květů, podobně jako vinná réva, musí být ovocem. Soud tehdy uznal, že rajče parametry odpovídá ovoci, ale v kuchyni se jako ovoce využít nedá. No jen si představte třeba rajče se zmrzlinou. Znovu se rajče dostalo v Americe k soudu v roce 2005 a od té doby je v některých státech považováno za ovoce.

Opět tedy nemůžeme zcela jednoznačně rozhodnout, zda je rajče ovocem nebo zeleninou. Přirozené je pro nás ho považovat za zeleninu, ale daleko více se podobá ovoci. Tak jej také označilo usnesení Evropského parlamentu v roce 2011.

Foto: Polina Tankilevitch / Creative Commons / pexels.com

A co taková oliva? Je to ovoce nebo zelenina? Vzhledem k tomu, že mezi nejčastěji pěstované ovocné stromy na světě patří právě olivovníky, je nasnadě, že oliva je ovocem. Svědčí o tom i pecka, kterou obsahuje. Zde tedy není pochyb a můžeme si být naprosto jistí.

Až si budete příště dělat zeleninový salát nebo třeba ovocný koktejl, zkuste se zamyslet, zda je to skutečně tak jednoduché, nebo zda tam stejně máte oboje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz