Hlavní obsah
Cestování

Okolí Palerma? To jsou nádherné katedrály, hřbitov na úpatí hory i průzračně čisté moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tamás Szabó / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Pohled na pobřeží Cefalù

Okolí Palerma je nabité zajímavostmi. A my vám ta nejlepší místa představíme. Pojďte se s námi pokochat krásou, kterou naleznete v této části Sicílie na každém kroku.

Článek

Prvním místem, které stojí za to navštívit, je Cefalù. Je to nádherné přímořské městečko, které je zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Dostanete se do něj z Palerma pohodlně vlakem zhruba za hodinu, přestože v této kopcovité části Sicílie je železniční trať vedena velmi nešťastně a prakticky nemá k cestování po ostrově význam. Všude se totiž dostanete daleko pohodlněji a rychleji autobusy. Cefalù je světlou výjimkou.

Foto: Marck/itwiki / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Katedrála v Cefalù

V tomto městečku je líbivá každá ulička, do které zabočíte. Stojí za to si projít i promenádu kolem moře, kterou lemují místní domy. Pokud vám nevadí trochu soli na těle, doporučujeme plavky s sebou, protože koupání tady má prostě něco do sebe.

Hlavně si nenechte ujít hlavní dominantu města, kterou je místní katedrála ze 12.století s nádhernou interiérovou výzdobou. Neváhejte a určitě běžte i dovnitř, nebo alespoň poseďte před katedrálou v jedné z místních kaváren. Ta atmosféra opravdu stojí za to.

Foto: Berthold Werner / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Rajský dvůr v klášterní zahradě Monreale

Foto: pjt56 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Interiér Monrealské katedrály

Pokud se nechcete vláčet hodinu vlakem, tak zkuste katedrálu v Monreale, která je zhruba jen 10 km od Palerma a dostanete se do ní pohodlně městskou dopravou. Je taktéž zapsána na seznamu kulturního dědictví. Interiér katedrály je stylově podobný té v Cefalù, ale je snad ještě krásnější.

A co je třešničkou na dortu v Monreale, kterou nesmíte vynechat? Rajský dvůr za katedrálou. Z pouhé přítomnosti uprostřed zdobených sloupů vám naskočí husí kůže a dýchne na vás středověk. Všechno je tak autentické, že si budete připadat jako před 600 lety v klášterní zahradě.

Foto: Francesco / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pláž Mondello kousek od Palerma

Ale vy se chcete koupat? Tak na opravdu krásnou pláž se dostanete i městskou dopravou z Palerma směrem na sever od města. Říká se jí Mondello a můžete si zde užít spoustu vodních sportů, místní kavárny, bohaté občerstvení a krásné výhledy na pláž obklopující hory. Hlavně v letních měsících tady ale bývá dost plno.

Takže pokud máte radši méně lidí, zajeďte si na asi nejkrásnější pláž na Sicílii s názvem San Vito lo Capo. Bohužel se do její blízkosti nedostanete vlakem a jen velmi omezeně autobusem, proto je rozhodně zapotřebí vlastní či půjčené auto. Nebo se v malé vesničce u pláže můžete na pár dnů ubytovat a užít si moře a slunce dosyta.

Foto: Roberto Fontana / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Jedna z nejkrásnějších sicilských pláží San Vito lo Capo

A pokud vás láka něco netradičního, zastavte se cestou na Mondello buď na hřbitově, nebo na vrcholu hory.

Cimitero di Santa Maria dei Rotoli je hřitov na úpatí hory Monte Pellegrino. Dostanete se sem pohodlně městskou dopravou z Palerma. A co je tu k vidění? Takřka kouzelný hřbitov s nádhernými hrobkami, které se táhnou od moře v rovině a následně začínají stoupat do stráně. Uděláte zde neopakovatelné záběry okolí a bude na vás dýchat zvláštní atmosféra, kterou jinde nezažijete.

Foto: sicilarch / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část hřbitova na úpatí Monte Pellegrino

Monte Pellegrino není vysoká hora. Její vrchol se nachází v 606 m. n. m., ale tím, že se zvedá přímo od moře, působí fascinujícím dojmem. Dostanete se sem taktéž městským autobusem, který vás zaveze až skoro na vrchol, kde si není možné nechat ujít skalní kostel svaté Rosálie, která je patronkou Palerma. Na vrcholu pak kromě sochy stejné světice spatříte neuvěřitelné pohledy na celou zátoku včetně palermských budov a přístavu.

Foto: Berthold Werner / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sanktuárium svaté Rosálie

Foto: Berthold Werner / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Detail sochy svaté Rosálie ve skalním kostele na Monte Pellegrino

A pokud je vám i tohle málo, pak s námi navštivte v příštím článku městečko, ze kterého vyjedeme lanovkou na vysokou horu, kde se ocitneme v úplně jiném čase.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz