Hlavní obsah
Lidé a společnost

Osud dědy Homolky Josefa Šebánka: Nechtěl být hercem, pak mu nabídky na role chodily i po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Louise / Wikipedia Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Děda Homolka je nezapomenutelnou postavou českého filmu. Ztvárnil ho Josef Šebánek, který ale po herectví nikdy netoužil. První roli dostal v padesáti letech a pak už to šlo samo. Život mu ale zkrátila nemoc.

Článek

Josef Šebánek se narodil v roce 1915 ve vesnici Podskalí, která se nacházela jen několik kilometrů od zámku Orlík. Většinu svého života prožil mimo filmové kamery. Na herectví ani nepomyslel. Během svého života vystřídal hned několik pracovních pozic. Živil se jako vorař, lesní dělník, ale i jako automechanik, řidič nákladní dopravy, soustružník či autojeřábník. Pro filmový svět byl objeven až těsně před padesátkou.

Jeho rodina se totiž znala s pravou rukou Miloše Formana, kameramanem Miroslavem Ondříčkem. Miloše Formana jeho nátura tehdy ohromila natolik, že ho chtěl obsadit do svého filmu. Šebánek se tomu nejdříve bránil, nechtěl být hercem a měl strach z toho, že se v přítomnosti hvězd české filmu ztrapní. Nakonec ale souhlasil a s Formanem natočil svůj první film Lásky jedné plavovlásky. Z toho se stal hit a ze Šebánka miláček diváků. A tak s ním Forman ještě před emigrací natočil film Hoří, má panenko.

Po roce 1968 ale přicházely Šebánkovi nabídky zejména od režiséra Jaroslava Papouška. Právě od něj dostal Šebánek i nabídku na svou nejslavnější životní roli. Ztvárnil roli dědy Homolky ve filmu Ecce homo Homolka i ve filmu Hogo fogo Homolka. Pak ale zasáhl osud. Josefu Šebánkovi byla diagnostikována rakovina močového měchýře. Nádor mu byl sice na poslední chvíli odoperován a operace byla nanejvýš úspěšná, Šebánek však začal mít problémy se srdcem, onemocněl cukrovkou a začaly mu selhávat ledviny.

Ve třetím díle trilogie o Homolkových s názvem Homolka a Tobolka už hrát odmítal. Nakonec se ale nechal přesvědčit a ještě na potřetí ztvárnil svou nejlegendárnější filmovou postavu. Ve filmu už na něm ale byly znát zdravotní problémy. Při natáčení scény, ve které Šebánek nosil na zádech herečku Ludmilu Roubíkovou, mu bylo špatně a filmaři měli strach o jeho zdravotní stav. Nakonec ale film bez větších obtíží dotočil.

Pak už si zahrál jen ve filmu Maturita za školou a herectví zanechal. Přes své zdravotní problémy žil totiž naplno a v ničem se neomezoval. Výsledkem bylo přiznání plného invalidního důchodu. Jeho zdravotní stav se však i nadále zhoršoval a vyústil v jeho naprosté vyčerpání s následkem smrti, která přišla v roce 1977. Josef Šebánek se tak dožil pouze 61 let.

Zpráva o jeho smrti v ústraní se v tehdejší době nešířila tak rychle, jak by tomu bylo dnes, takže ještě několik let po smrti mu domů chodily nabídky na další filmové role. Žádnou z nich už ale Šebánek přijmout nemohl.

Josef Šebánek byl objeven zcela náhodně. A přestože na filmovém plátně zářil pouze osm let, stal se představitelem rolí, na které se nezapomíná. A česká kinematografie je toho důkazem.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz