Hlavní obsah
Lidé a společnost

Osud herců ze seriálu Profesionálové: Žije už jen Martin Shaw, Collins i Jackson zemřeli na rakovinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JonTay98 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Martin Shaw alias Doyle ze seriálu Profesionálové

Seriál Profesionálové u nás patří k pravidelnému televiznímu programu. Málokdo ale tuší, jací byli představitelé hlavních rolí ve skutečnosti. Naživu už je dnes pouze jeden z nich.

Článek

Seriál Profesionálové si oblíbily tisíce lidí v Česku, které stále sledují jeho reprízy, přestože od první klapky seriálu uplynulo již více jak 47 let. Seriál si na konci 70. a na začátku 80. let získal značnou popularitu, a tak se natáčel celých 6 let a vzniklo celkem 57 epizod. Ústředními postavami seriálu jsou agenti CI5 Bodie a Doyle včele se svým nadřízeným Cowleyem.

Jediným dnes žijícím představitel je herec, který ztvárnil postavu Doyla. Herec Martin Shaw oslavil letos 79. narozeniny. Na svou roli vzpomíná jako na příležitost, která mu přinesla slávu a uznání, ovšem on sám si ji nikdy neoblíbil. Vadilo mu, že Doyle je agentem, který postrádá trochu více lidskosti.

Shaw se domníval, že mu tato role zničila kariéru. Po konci seriálu se ale nabídky jen hrnuly a herci se dostalo uznání i v jiných rolích. Kromě filmu se věnoval i divadlu, kde ho čekalo i několik ocenění. Hereckou profesi pověsil na hřebík v roce 2021, kdy se naposledy objevil v seriálu The Long Call.

Bodieho představitel Lewis Collins byl o rok mladší než Shaw, přesto již není mezi námi. V roce 2013 prohrál svůj boj s rakovinou a tento svět navždy opustil. Když vzpomínal na Profesionály, bylo to ale vždy v dobrém. Neměl smíšené či negativní pocity jako Shaw. Collins totiž podle svých slov hrál v seriálu sám sebe. Takový skutečně byl.

Lewis Collins byl celý život milovníkem adrenalinu a žádný sport mu nebyl cizí. Miloval bojová umění, motorky i sportovní střelbu. Nějaký čas strávil dokonce v armádě. Po natáčení Profesionálů už ho ale jako celebritu nechtěli znovu přijmout. A tak se i nadále věnoval herectví. Byla mu dokonce přislíbena role Jamese Bonda, nakonec z toho však sešlo. Na vině měla být jeho přehnaná agresivita. V 90. letech přestaly role přicházet a jeho hvězda pomalu upadla v zapomnění. Od roku 2002 se na filmovém plátně neobjevil, odstěhoval se do USA a prodával počítačové příslušenství.

Gordon Jackson, který ztvárnil Cowleyho, byl o generaci starší než oba dva agenti. Hrál jim totiž nadřízeného. Dnes by mu bylo již 101 let. Zemřel ovšem daleko dříve na rakovinu ve věku 66 let. Jako mladý pracoval Jackson v továrně na auta a k herectví se dostal během druhé světové války čirou náhodou. U filmu už pak ale zůstal. Přestože nikdy nehrál hlavní role, o vedlejší úlohy rozhodně neměl nouzi.

Cowley v Profesionálech se tak stal jeho největší životní rolí. Výraznější nabídky se ani po skončení seriálu nehrnuly. Gordon Jackson tak bude v Británii vzpomínán jako skvělý herec malých rolí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz