Hlavní obsah
Cestování

Pedraza: Vesnička ze španělského hororového seriálu je v noci děsivá a ve dne nádherná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Richard Mortel / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Na první pohled je to obyčejná španělská vesnička plná úzkých uliček lemovaných starými kamennými domy s prostorným náměstím a vysokým kostelem. Co zvláštního ale skrývá hororová Pedraza?

Článek

Pedraza je španělská obec v regionu Segovie nedaleko Madridu. Do povědomí lidí se dostala díky hororovému seriálu 30 stříbných z roku 2020, který se celý odehrává právě v této vesnici. A právě tento seriál z ní dělá místo plné nadpřirozených jevů, duchů, tajemných zrcadel a temných sil prostupujících skrze domy. Taková Pedraza samozřejmě ve skutečnosti není. Je to krásné městečko na kopci plné romantických zákoutí. Když na něj ale padne noc, působí poněkud depresivním dojmem, ať seriál znáte nebo ne.

Foto: DavidDaguerro de Madrid / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Výhledy na město jsou z okolí vskutku úchvatné

Pedraza totiž patří k vylidňujícím se obcím, odkud se lidé stěhují za prací do větších měst v okolí. Z Pedrazy se tak pomalu stává město duchů. V současné době zde žije jen něco kolem 150 obyvatel. Seriál 30 stříbrných však zajistil, že se z tohoto vskutku jedinečného místa nikdy vesnice duchů nestane. Nyní sem proudí davy turistů, kteří touží spatřit to tajemné místo, kde se odehrály všechny ty strhující příběhy, které sledovali v televizi. Chtějí se bát a chtějí poznat Pedrazu.

Foto: DavidDaguerro de Madrid / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ulice Pedrazy s výhledem na část kostela svatého Juana

První zmínky o této vesnici pocházejí již ze 14. století a bylo to místo, kudy procházely velké osobnosti tehdejší doby jako byli umělci, panovníci i šlechtici. Největší slávu však Pedraza zažívá v 16. a 17. století. Většina domů a paláců, které zde dnes najdete, tak pochází právě z této doby. Důvody jejího rozkvětu byly hned dva. Vyvážela se odtud kvalitní vlna merino do celé severní Evropy a také tkanina schopná konkurovat těm nejlepším vyráběným v centrální Evropě.

Foto: Michal Gorski / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Radnice v Pedraze

Hned při vstupu do města nás uvítá monumentální vstupní brána nazývaná Puerta de la villa. Tato brána je jediným oficiálním vstupem do města a zároveň jediným východem z obce, neboť je celá vesnice obehnána mohutnými hradbami. Brána pochází z 11. století.

Foto: S. Jiménez GB. / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část hlavního náměstí v Pedraze s podloubím

Kromě brány jsou nejkrásnějšími místy obce zejména dvě náměstí Plaza mayor neboli Hlavní náměstí a Plaza de la iglesia neboli Kostelní náměstí. Na Hlavním náměstí se nachází historicko-umělecká památka celostátního významu, kterým je rozsáhlé podloubí po celé jedné straně náměstí. Kostelní náměstí je pak umístěno před majestátním kostelem svatého Juana. V Pedraze se nachází i hrad ze 13. století s impozantní věží a příkopem. Po většině svého obvodu je hrad obklopen srázem.

Foto: Jberrosl / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Hrad v Pedraze

Mezi křivolakými uličkami Pedrazy se dá snadno ztratit. Jsou si totiž všechny tak trochu podobné. Domy jsou tu téměř všechny postavené v dost podobném stylu. I tak je to ale za dne krásné místo plné slunečního světla, za noci je to temná vesnice, kde nepotkáte živáčka.

Foto: Turol Jones, un artiasta de cojones / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pokud chcete Pedrazu zažít tak trochu jinak, vydejte se sem první nebo druhou červencovou sobotu na Las noches de las velas. V tomto období je Pedraza nejkrásnější. Večer se totiž vypíná veřejné osvětlení. Celé město je osvětleno tisícemi svíček, které planou po dobu několika hodin. Při této příležitosti se na hlavním náměstí koná koncert.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz