Článek
Nové díly Ano, šéfe jsou tady. Dnes už doslova legendární pořad televize Prima se Zdeňkem Pohlreichem se po letech vrací na obrazovky. A bude opravdu o co stát. To ostatně dokazuje už první díl nové řady, kde známý šéfkuchař zamířil do liberecké hospody Ořechovka. Jenže i když má pořad novou moderní znělku, šéf je stále stejný. A to pořadu rozhodně nepřidá.
Stejně jako i v předchozích řadách, prověřuje Pohlreich při první návštěvě restauračního zařízení jídelní lístek a objednává si hned několik pokrmů. Jenže tady snad ještě víc než v dílech, které jsme už viděli, přehrává. Nad jídlem doslova ohrnuje nos, u buřtů na pivě dělá grimasy, které by mu mohl závidět lecjaký mim a ještě se u toho rozkašle, jako by to bylo nepoživatelné. Jenže celé to působí tak trochu nahraně a dost málo uvěřitelně. A to je škoda, protože jinak je formát pořadu stále velice zajímavý a aktuální.
Co stále zůstává šéfkuchaři trnem v oku je pokrm zvaný katův šleh a ten shodou okolností v restauraci Ořechovka v době jeho návštěvy připravují. A je jedním z těch oblíbených jídel. Taky aby ne. To jen Pohlreich si asi myslí, že katův šleh by si v dnešní moderní době v restauraci už nikdo nedal. Realita je ale jiná. Katův šleh je stále velmi žádaný. A v žádném případě se nemusí jednat o špatný a nekvalitní pokrm. Je to zkrátka masová směs se zeleninou a záleží jen na kuchaři, jak takový kaťák připraví.
Do očí bijící je pak to, že místo tradičního kaťáku, který nemůže Pohlreich vystát, učí krachující hospodu jak na „výtečné“ cibulové kroužky. Jenže cibulové kroužky jsou jen velmi obyčejné a navíc smažené jídlo, které pro jeho konzumenty rozhodně není zdravé. Plátky cibule v pivním těstíčku nasáklém olejem. Katův šleh je alespoň plnohodnotné jídlo, které se navíc často podává i s rýží. Takže minimálně po této stránce je to pokrm mnohem zdravější.
Scénky s hráči libereckého hokejového klubu, které šéf pozve do restaurace Ořechovka a kteří přijdou darovat majiteli restaurace a zároveň šéfkuchaři v jedné osobě permanentky na své zápasy, protože hospoda prodělává natolik, že si je tento snaživý mladík ani nemůže dovolit, možná někoho dojmou. Na druhou stranu je ale na první pohled jasné, že se jedná o předem domluvené a hrané představení, které tak trochu zavání trapností.
Jedno se ale pořadu Ano, šéfe musí nechat. Na rozdíl od podobných pořadů z jiných zemí, které můžeme na televizních obrazovkách vídat, vezměme například anglickou verzi s Gordonem Ramseyem, probíhá celý pořad takříkajíc v klidu. Nikdo na nikoho nekřičí, hospoda, která si šéfa pozvala, přijímá kritiku a nesnaží se za každou cenu tvrdit, že je nejlepší pod širým sluncem tak, jak to právě v anglické verzi bývá. Zdeněk Pohlreich je nesrovnatelně milejší, ale i tak se snaží hospodě pomoci. Jen jeho všudypřítomné vulgarismy dojem tak trochu kazí. V první díle nové řady bylo vypípáno takových deset až dvacet slovíček, které šéf během svého pobytu v restauraci Ořechovka použil. A to už je slušná zásoba vulgarit.
Celá první epizoda se ale v celkovém hodnocení nesla v poklidném duchu. Uvidíme, zda nám další díly přinesou trochu víc akce, kterou na obrazovkách tak rádi sledujeme.
Zpracováno na základě:
a na základě sledování 1. dílu 9. řady pořadu Ano, šéfe (Prima+)