Hlavní obsah
Cestování

Pražská dvojčata: Nejvýše položené místo v Praze, odkud můžete přehlédnout celé město

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ubytovna Kupa

Budeme-li se bavit o místě s nejvyšší nadmořskou výškou v Praze, budeme muset až na západní hranice Prahy. Na území hlavního města ale stojí výškové budovy, které nám výhled na město mohou poskytnout i z centra.

Článek

Praha se svou rozlohou řadí k velkým evropským městům. Rozkládá se totiž na téměř pěti stech kilometrech čtverečních. Kdybychom ale hledali nejvyšší místo, kde budeme stát pevně na Zemi, museli bychom se vypravit na Teleček. Tak se nazývá místo na samé západní hranici Prahy, které se nachází v nadmořské výšce 399 metrů nad mořem, někdy se udává o dva metry méně. Samotné centrum Prahy má přitom průměrnou nadmořskou výšku 190 metrů nad mořem.

Na Telečku ale nestojí žádná rozhledna, která by náš výhled na město umocnila, a tak toho odtud moc neuvidíme. Zaměříme se tedy na výškové budovy a rozhledny na území hlavního města, abychom zjistili, kde se v Praze budeme nacházet absolutně nejvýše a budeme mít tak jedinečný pohled na celé město.

Na první pohled člověka napadne, že nejvyšším místem by mohl být televizní vysílač na Žižkově. Je to budova velmi vysoká a navíc se nachází na žižkovském kopci. A mohlo by tomu být skutečně tak, neboť nadmořská výška místa, kde stojí Žižkovský vysílač, je 266 metrů nad mořem a stavba samotná je vysoká 216 metrů, což z ní činí nejvyšší budovu ve městě. Kdybychom se mohli dostat až na samotný vrchol vysílače, ocitli bychom se v nadmořské výšce 482 metrů nad mořem. Jenže tam se běžný člověk nepodívá. Restaurace je ve vysílači umístěna v 66 metrech jeho výšky, vyhlídková kabina pak v 93 metrech. Běžně nepřístupná technická kabina se pak nachází kolem 120. metru výšky vysílače. Běžný návštěvník tak z této stavby může shlížet na Prahu z maximální nadmořské výšky 359 metrů nad mořem.

V Praze ale existuje místo, kde se můžeme ocitnout ještě výše. Říká se mu Pražská dvojčata, přestože jeho oficiální název je ubytovna Kupa postavená původně jako hotel. Najdeme ji nedaleko obchodní centra Háje. Jedná se o dvě samostatné budovy spojené ve vrchních patrech mostním přechodem. Ta menší z budov má 19 pater, vyšší dokonce 23 pater.

Pokud bychom se dostali na vyhlídku z vrcholu té vyšší věže, ocitneme se na nejvyšším místě v Praze, odkud si můžeme město nerušeně prohlédnout. Výhled je tu vskutku fenomenální, přehlédneme totiž nejen celé město, ale uvidíme i desítky kilometrů daleko.

Ubytovna Kupa je postavena na místě s nadmořskou výškou 340 metrů a vyšší z budov měří 81 metrů. Na jejím vrcholu se tak dostáváme do nadmořské výšky 421 metrů nad mořem.

Celý komplex prošel v nedávné době rekonstrukcí a dnes jsou zde ubytováni zejména hasiči, policisté a další členové záchranných sborů. Pokud si chcete vychutnat jedinečný výhled na Prahu, v nejvyšším patře vyšší budovy se nachází restaurace, kde můžete žasnout nad rozlehlostí hlavního města Prahy.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz