Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před lety dopadly na Vysočinu tři meteority. Existují však teorie, že šlo o UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Herbert Frank / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Je tomu už více, jak 400 let, co se na českém území odehrálo něco nevídaného. Stalo se tak 11. června 1619. Lidé již před tímto úkazem tušili, že něco není v pořádku.

Článek

Zemi nejdříve zasáhly obrovská sucha. Obživa lidem doslova usychala před očima. České země byly následně zasaženy i zemětřesením, což bylo pro naše území něco nevídaného. Pozorovat se daly i neobvyklé sluneční úkazy. To vše přispělo k tomu, že lid byl vystrašený a předvídal jednu katastrofu za druhou. Některé se splnily, některé byly jen planými řečmi. 11. června 1619 kolem 16 hodiny se však stalo něco, co obyvatelé vsi Odranec na Vysočině nezapomněli až do konce svých životů.

O tomto úkazu existují dobové záznamy, většina rolníku pracovala v té době ještě na polích, takže dokázala poměrně přesně vypovědět, co se tehdy stalo. Jejich výpovědi se dokonale shodovaly. Rolníci toho dne viděli šedé mračno, které se k nim blížilo. Mračno se postupně proměnilo v ohnivou kouli a ozvaly se tři ohlušující rány, které slyšeli i obyvatelé okolních obcí na kilometry daleko.

S hukotem a pištěním se z nebe začal snášet jakýsi prach. Někteří obyvatelé vesnice ho po incidentu zkoušeli zapálit a tvrdili, že hořel, takže pravděpodobně obsahoval mimo jiné i uhlík. Dále vypověděli, že z ohnivého oblaku, který se nad nimi stále vznášel, se vynořily tři předměty. Mnoha očitým svědkům připomínaly kříže. Řítily se přímo na vesnici. Popis by odpovídal tomu, že se jednalo o úlomky meteoritu. Všechny tři dopadly do vesnice nebo do jejího okolí, a tak je místní začali hledat.

Našly se ovšem pouze dva. První kus našli v hloubce zhruba 1,5 metrů, byl rozžhavený, stejně jako půda okolo něj. Vážil přibližně 8,5 kilogramu. Druhý kus meteoritu vážil jen asi 1,3 kilogramu. Ten nezapadl příliš hluboko do země. Třetí kus se nikdy nenašel, ač jej místní vehementně hledali i v širším okolí.

Kusy meteoritu byla následně převezeny do Nového Města na Moravě, kde se jich ujal tehdejší majitel panství. Na nějakou dobu posloužily jako exponáty, ale kde je jim dnes konec bohužel nevíme. Oba kusy se později ztratily a nikdo už je nikdy nevypátral. Co se ale stalo se třetím kusem, který nebyl nikdy objeven? Může to souviset s jedním velmi podivným příběhem, který je zasazen do Žďáru nad Sázavou.

Dle vyprávění se v žďárském klášteře po této události usídlila jakási zvláštní bytost. Pomáhala místním v boji proti Švédům za třicetileté války. Někteří ji nazývali andělem. Jedná se pouze o legendu, ale ufologové ji často spojují právě s pádem meteoritu v Odranci. Podle nich by mohlo jít o osobu mimozemského původu, která zde navázala kontakt s místními mnichy a chránila je.

Není však jisté, zda tato legenda vychází ze skutečných základů, nebo se jedná jen o vyprávění, která nemají reálný základ. Mohla žít taková zvláštní bytost s mnichy v klášteře, nebo se je jedná jen o čirý výplod fantazie? Vždyť Ždár nad Sázavou se nachází jen kousek od obce Odranec, takže není vyloučeno, že třetí kus meteoritu mohl dopadnou právě sem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz