Hlavní obsah
Lidé a společnost

Představitelka Marfuši z Mrazíka byla ve skutečnosti velmi krásná. Do role ji museli maskovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mos.ru / Wikipedia Commons / CC BY 4.0

Inna Čurikovová

Mrazík patří už po mnoho desítek let k vánoční a silvestrovské klasice, kterou naše televizní stanice pravidelně reprízují. Nic na tom nezměnila ani revoluce a pád komunistického režimu.

Článek

Pohádku Mrazík už zkrátka máme ve svých srdcích a neumíme si bez ní vánoční svátky představit. A to příští rok oslaví pohádka již 50 let od svého vzniku. Jednou z důležitých postav příběhu, který tak milujeme, je i ošklivá a zlá Marfuša, která své nevlastní sestře Nastěnce nepřeje nic dobrého. Jenže to byla všechno jen role. Marfušu ztvárnila Inna Čurikovová ve svých 21 letech. A s filmovou Marfušou neměla pranic společného. Byla krásná a svůj mladistvý vzhled si zachovala i v pokročilém věku.

Pro nás Čurikovová zůstala a navždy zůstane pouze Marfušou, ale v její domovině ji sláva a úspěchy za nejrůznější role doprovázely po desítky let. Při studiu se sice nejprve potýkala s neúspěchy, ale brzy se ukázalo, že je velmi talentovanou herečkou. Cesty ji zavedly až do hlavního města, do Moskvy. Pokud něco chtěla, dosáhla toho. Žádná výzva pro ni nebyla dostatečně velká. Když chtěla nějakou roli, dala do toho vše. Tvrdá příprava a cílevědomost, to vše z ní udělalo hvězdu první velikosti tehdejšího Ruska.

Role, které, zejména na divadelních prknech, ztvárňovala, nebyly jen odrazem její zlé a zákeřné Marfuši. Dokázala zahrát doslova vše. Zhostila se hlavních ženských rolí v domácích i zahraničních dramatech. Například v Shakespearově Hamletovi ztvárnila postavu jeho lásky, Ofélie. Stejně tak dobře ale dokázala zahrát i komické či tragikomické role. Její úspěch na divadle byl absolutně fenomenální a diváci ji milovali.

Filmový úspěch začala sklízet ještě před Mrazíkem, ale právě tato pohádka ji proslavila po celém Rusku. Čurikovová byla na roli Marfuši poctivě připravena, co ji však absolutně rozhodilo, byl vzhled, který jí vytvořili maskéři. Věděla, že bude muset hrát zlou sestru hlavní postavy a že bude muset být ošklivější než ona, ale takovou proměnu nečekala. Když se poprvé uviděla jako Marfuša, rozplakala se.

Následovala celá řada filmů, ve kterých excelovala. Nejčastěji je s jejím umem spojován ruský film Začátek z roku 1970. V tomto filmu totiž musela přesvědčivě zahrát francouzskou dělnici, která vystupuje v klubu jako čarodějnice a které je následně nabídnuta filmová role Johanky z Arku. Musela tak zvládnout hned několik pozic jedné jediné osoby a přesvědčit diváky, že je skutečně onou dělnicí, která se snaží stát se herečkou.

Inna Čurikovová dnes už bohužel není mezi námi. Její zdravotní stav se začal na začátku roku 2023 zhoršovat tak, že musela být hospitalizována. Za pouhých 14 dní poté však přišla smutná zpráva. Ve věku nedožitých 80 let nás opustila tato fenomenální ruská herečka, kterou jsme sice znali jen jako ošklivou a zlou Marfušu, ale každé Vánoce nám její louskání ořechů vykouzlí úsměv na tváři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz