Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přestaňte už řešit volební právo důchodců. Je to odporné. Jsou to lidé a žijí tady s námi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

V poslední době bývám zděšen, když na mě vyskočí titulky článků o tom, zda by důchodcům nemělo být odebráno volební právo. Kdo vymyslel takový nesmysl a jak to vůbec může někoho napadnout? To si nevážíme toho, co pro nás naši rodiče udělali?

Článek

Člověk získává volební právo dovršením 18 let věku. Pokud není zbaven svéprávnosti, tak mu toto volební právo zůstává po celou dobu jeho života. Poslední dobou se ale z různých koutů rojí návrhy na to, aby bylo volební právo odebráno seniorům. To mi přijde jako naprostá nehoráznost. Ti lidé, které se teď určité skupiny snaží zbavit možnosti volit, si asi neuvědomují, že právě tito senioři nás vychovali, dali nám do života vše, co známe a co potřebujeme. A my se jim teď odvděčíme tím, že jim řekneme, že jsou už tak senilní, že k volbám prostě nepůjdou.

Důchodcem se člověk stává po dovršení určitého věku. S důchodovou reformou se odchod do důchodu stále posouvá, ale jako senioři jsou lidé označováni zpravidla od 65 let. Někomu mentální zdraví slouží lépe, někomu hůře. Ale to přece není důvod celé této skupině sebrat volební právo. Je to úplně stejná situace, jako kdybych se snažil o to, aby volební právo bylo sebráno mladým lidem, protože někteří o svět kolem sebe nejeví zájem, žijí ve virtuálním světě, o politice a hospodářských problémech nevědí zhola nic. S mentálním zdraví to ani u mladých není někdy úplně růžové. A to kvůli určité skupině mladých zbavím práva volit všechny mladé lidi? To přece nedává žádný smysl.

Důchodci jsou lidé, kteří byli také kdysi mladí. To oni pomáhali utvářet náš stát. Právě díky nim byla Česká republika prosperující zemí. A že to stálo opravdu hodně práce. Právě tito důchodci tu s námi ale žijí dále a někteří budou žít i další desítky let, proto je logické, že mají právo mluvit do veřejného života, vyjadřovat své názory a volit. Zbavit je volebního práva je jako bychom použili slogan někdejší studentské iniciativy, který zněl Děkujeme, odejděte. Ale takhle přece s našimi rodiči a prarodiči jednat nemůžeme. Každý totiž zestárne. Určitě by se nám mladým a dospělým nelíbilo, kdyby nám ve stáří někdo řekl, že na našem názoru už nezáleží. A já bych věděl, že jsem ve skvělém mentální pohodě a že můj úsudek je absolutně čistý. V takovém státě bych nechtěl žít.

Právě častá názorová rozdílnost mezi mladými a staršími obyvateli Česka je to, co tady udržuje rovnováhu. Bez této rovnováhy, kde každý má svůj hlas, nemůže žádná demokracie fungovat. To je potřeba si uvědomit hned na začátku. K čemu nám bude vláda strany, kterou si přejí mladí, když polovina národa bude žít nespokojena a degradována někam na dno.

Přestaňte už, prosím, řešit tyhle nesmysly. Pokaždé, když o tom někdo promluví, pošlapává odkaz svých předků a veřejně je ponižuje. Jestli někomu tohle stojí za to dosáhnout svého, pak mě rozhodně ne. Vzpamatujme se a mějme v sobě alespoň špetku slušnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz