Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přestaňte už řešit, že v Chorvatsku stojí pivo čtyři eura. U nás není o moc levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / pexels.com

Když si přečtu článek, který odporuje zdravému rozumu, nebo uvádí záměrně zkreslená fakta sledující určitý účel, většinou se takový článek snažím vytěsnit, či na něj úplně zapomenout. V tomto případě toho však už byl moc.

Článek

Články o Chorvatsku stále plní internet. Někteří si stěžují na nesmyslné pokuty, které Chorvaté zavádějí, jiní zase řeší vysoké ceny. No a co? Nikdo tam přece nikoho nenutí jezdit. Pokud se vám pokuty nelíbí, tak buď dodržujte pravidla, nebo tam nejezděte. A co se týká vysokých cen? Ceny rostou všude, v Česku dokonce více než v okolních zemích, takže po loňském a letošním zdražování pro nás určitě nebude k aktuální cenové hladině v zahraničí dráž než loni.

Jeden z posledních článků, který jsem zaregistroval, řešil, že pivo v Chorvatsku stojí čtyři eura. Následoval výklad o tom, že to už Chorvaté přestřelili a že budou mít s Čechy utrum, protože ti si takto drahé pivo kupovat nebudou, nebo tam úplně přestanou jezdit.

To je ale přece absolutní nesmysl. V Praze se často ani v nejlevnějších restauracích či hospodách nedostanete s cenou toho nejlevnějšího piva pod 50 Kč, cena piva Pilsner Urquell, lidově Plzeň, neseženete většinou ani pod 60 Kč, mnohdy stoupá jeho cena až 70 Kč, což už odpovídá 3 eurům. Cena v posledním roce stoupla až o 10 Kč, což se dá označit jako zdražení, které v 21. století nepamatujeme.

Když pojedeme na dovolenou do Německa nebo Rakouska zaplatíme za pivo úplně bez problémů pět euro a více, v Itálii zrovna tak. V hlavním městě Francie se bez problémů dostaneme i na 12 euro za jedno pivo.

Cena čtyři eura za pivo v Chorvatsku je tedy jistě vyšší, než jaká je cena v České republice, ale vzhledem ke stoupajícím cenám u nás není tento rozdíl nikterak markantní. Zcela irelevantní mi přijde, že se někdo dokáže rozhodovat, zda navštíví daný stát podle toho, jaká je tam cena piva.

Vždyť jsou daleko důležitější faktory, podle kterých bych se měl orientovat. Jedu-li k moři, zajímá mě mnohem více čistota moře, přístup k pláži. Gurmáni zase upřednostňují místní speciality, restaurace s pokrmy z čerstvých ryb a podobně. Ti kulturně či přírodně založení pak vybírají zejména podle toho, zda mají možnost z místa, kde budou ubytováni, navštívit nějaké památky či přírodní zajímavosti.

Pokud se někdo rozhoduje podle ceny piva, tak už to dle mého názoru zavání tak trochu alkoholismem. Když je pro mě v některém státě příliš draho, tak tam prostě nejedu. Vyberu si stát, který je pro mě cenově přijatelnější. Nebudu, a doufám, že to tak má většina z vás, vybírat destinaci podle ceny alkoholu.

Rozhodnu-li se jet do Chorvatska, tak si to tam prostě užiju a ty dvě nebo tři piva, která si tam dám a která budou dražší o 30 Kč na kusu než u nás, prostě řešit nebudu. Koneckonců máme všichni ještě jednu možnost, nejezdit nikam, sedět doma na gauči a pivo si dát lahvové z Kauflandu za 10 Kč a říkat si, jaké by to asi bylo, kdyby v Chorvatsku nebylo tak draho, že?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz