Hlavní obsah
Hry

Princ z Persie: Legendární hra, která pro nás byla jako zjevení, slaví 35 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://github.com/NagyD, Wikipedia Commons, CC0

První díl Prince z Persie z roku 1989

Prince z Persie neboli v originále Prince of Persia byla jedna z prvních počítačových her, která uchvátila doslova celé Česko. Přestože stále vznikají nová pokračování, originál vždy zůstane jenom jeden.

Článek

Ač se to zdá neuvěřitelné, historicky první díl Prince z Persie spatřil světlo světa už v roce 1989. Letos tomu tak bude 35 let od jeho prvního uvedení. Přestože do Česka se hra dostala o pár let později, mnoho z nás nad ní strávilo hodiny a hodiny hraní, aby mladého prince provedli všemi patry perského zámku a dovedli ho až k jeho milované princezně, kterou unesl zlý vezír Jaffar.

Na celkem třináct levelů, ve kterých jsme jako hráči této hry museli prokázat zdatnost ve skocích přes rozsáhlé propasti, utkat se s mnoha Jaffarovými přisluhovači i se samotným Jaffarem a důvtipem vyzrát nad vlastním princovým duchem, jsme měli 60 minut. Pokud jsme to v tomto časovém limitu nestihli, nezbývalo než začít od úplného začátku. Znovu jsme tak museli projít přes desítky padacích dveří, vyhnout se smrtelně nebezpečným bodákům či projít sklapovací ocelové pasti. A celá taková hra se tenkrát vešla na jedno jediné medium, kterému se říkalo disketa. To bylo magnetické datové médium sloužící k ukládání a přenášení elektronických dat. Vešel se na ni necelý 1,5 megabajtu dat.

A protože se stal ze hry doslova světový hit, jeho tvůrci přišli v roce 1993 s druhým pokračováním s lepší grafikou a propracovaným příběhem. Tentokrát jsme se ale ocitli hned na několika lokacích a hra tak byla pro tehdejšího hráče doslova převratná. Celkem čtrnáct levelů nás zavedlo nejprve na hradby královského paláce, následně po jízdě lodí na pustý ostrov plný oživajících kostlivců a lávových jezírek. Po letu na koberci se princ přesunul do ruin starého hradu, odkud se na oživlé soše koně proletěl do červeného paláce, kde se musel utkat s bojovníky s ptačími maskami. Teprve odtud se pak dostal zpět na místo, kde Jaffar věznil jeho milovanou a musel se s ním opět utkat.

I tato hra, přestože nikdy nedosáhla slávy prvního dílu, nadchla milovníky Prince z Persie po celém světě. Aby si ji člověk mohl zahrát, nestačila mu na to už jedna disketa. Musel jich mít dokonce pět.

Přestože v roce 1999 vzniklo další pokračování, které už bylo ve formátu 3D, z kouzla původních dvou dílu už mu nezbylo nic a hra v celosvětovém měřítku propadla. Za zmínku ale stojí následující série nazvaná Písky času, která měla hned pět úspěšných pokračování vydaných mezi roky 2003 až 2010. Už to ale byla úplně jiná hra, než na jakou jsme byli zvyklí. Daleko temnější a drastičtější než původní nevinný Princ z Persie z konce 80. let.

I v současnosti stále vznikají nová díla odkazující na slavnou ságů počítačových příběhů Prince z Persie. Přesto není nic lepšího, než si znovu zahrát ten úplně první díl, který nás tak trochu přenese zpět v čase a vrátí nás do doby přes 35 lety. Příběh, grafika i herní možnosti nám dnes možná přijdou jako fádní, protože se za ty více než tři dekády svět digitálních her posunul naprosto někam jinam, své kouzlo to ale pořád má.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastní zkušenosti se hraním her série Prince of Persia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz