Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pyšná princezna si prošla peklem: Alena Vránová přišla o jedinou dceru, milovaný muž ji opustil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AR archiv / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Alena Vránová a Vladimír Ráž v pohádce Pyšná princezna

Kdo by neznal princeznu Krasomilu a jejího milovaného krále Miroslava z oblíbené pohádky Pyšná princezna. Představitelka princezny Krasomily Alena Vránová ale rozhodně na růžích ustláno neměla. Schytala v životě mnoho osudových ran.

Článek

Alena Vránová se narodila v roce 1932 v Praze. Po smrti otce ji ale čekalo stěhování. Do Prahy se následně vrátila až po válce a začala hrát v divadle první dětské role. V době, kdy studovala DAMU, přišla nabídka, kterou Vránová nemohla odmítnout. A tato nabídka jí navždy změnila živost. Dostala možnost zahrát si hlavní roli v pohádce Pyšná princezna. Přestože si již předtím malé role ve filmech zahrála, tohle byl pro ni doslova splněný sen.

Pyšná princezna Krasomila ji proslavila po celé republice. A pak už se filmové role jen hrnuly. Vidět jsme ji mohli například také jako princeznu Dišperandu v Hrátkách s čertem nebo paní Mílu v legendárním seriálu Chalupáři.

Přestože Alena Vránová hrála postavu princezny Krasomily v pouhých dvaceti letech, byla v té době už vdaná. Jejím manželem byl spisovatel a básník Pavel Kohout, který v té době tvořil zejména budovatelskou poezie. Jenže Vránová se na natáčení bezhlavě zamilovala do svého filmového partnera Vladimíra Ráže. A následoval velmi drsný rozvod, kdy Kohout Vránovou očerňoval snad ve všem, v čem to šlo.

Jenže Vladimír Ráž se nenarodil pro lásku k jedné ženě. Vránová byla už sice jeho druhou ženou, přesto jim manželství nevydrželo. Narodila se jim sice dcera Markéta, kterou společně vychovávali až do osmnácti let věku, Ráž pak ale Vránovou opustil a oženil se potřetí. Vránová už pak zůstala sama a nikdy se znovu nevdala.

Jako by to ale nestačilo, na osudem zkoušenou Vránovou nachystal osud další ránu. Její dcera propadla alkoholu. Stala se závislou, což se podepsalo na funkci jejich jater a ledvin. Vránová musela sledovat tragický osud své dcery, která skončila na ulici a následně předčasně v roce 2013 zemřela. Herečce ale zůstala vnučka Tereza, která je zpěvačkou. Právě ona a tři pravnuci jí v životě dělají tu největší radost.

Přestože byla Vránová velkou hvězdou zejména v předrevoluční době, filmům a seriálům zůstala věrné i po roce 1989. V roce 1998 dokonce získala cenu Thálie za svůj jedinečný herecký výkon ve hře Bouřlivé jaro. V posledních letech se pak herečka věnovala své profesi jen sporadicky. Přesto si vždy našla čas, aby si i v pokročilém věku zahrála alespoň epizodní roli v některém z českých seriálů. Láska k herectví byla zkrátka silnější. Divadelní prkna Vránová definitivně opustila v roce 2018.

Letos v červenci oslavila představitelka krásné princezny Krasomily své 92. narozeniny, přesto se stále ze života těší. Alena Vránová byla a vždy bude skutečnou legendou českého filmu i divadla.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz