Hlavní obsah
Cestování

Rakouský vlak během 6 kilometrů překonává převýšení 1200 metrů. Je to adrenalin s úžasnými výhledy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tobias b köhler / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jen pár desítek kilometrů od českých hranic v těsné blízkosti jezera Wolfgangsee se nachází naprosto unikátní ozubnicová železnice, která nás vyveze na horu Schafberg. A je to vskutku adrenalinový zážitek.

Článek

Vysokohorské tratě v Rakousku či ve Švýcarsku nám nabízejí nádherné scenérie, kdy vlak projíždí řadou tunelů přes mnoho viaduktů mezi vysokými horskými vrcholy. Většina z těchto tratí ale přímo neslouží jako vyhlídková, nýbrž nás pouze přesouvá mezi dvěma místy. V Rakousku ale existuje jedna speciální železnici, která je čistě vyhlídková. Jízda tímto vlakem není pro každého, protože na mnoha místech to vypadá, že vlak jede do prázdna a každou chvíli se musí zřítit z útesu dolů. Opak je ale pravdou. Nabízí nám úchvatné výhledy do krajiny i na trať samotnou.

Na břehu rakouského jezera Wolfgangsee se nachází malá obec s názvem St. Wolfgang im Salzkammergut, ve které bydlí jen necelé tři tisíce obyvatel. Přesto se sem každoročně sjíždí řada turistů, která se odsud touží podívat na vysokou horu Schafberg trochu netradičním způsobem. Zcela unikátní ozubenou železnicí.

Trať začíná v samotném městečku v nadmořské výšce 548 metrů nad mořem. Odtud železnice začíná prakticky ihned prudce stoupat, neboť na své délce 5,85 kilometrů překonává převýšení přes 1200 metrů. Vystoupit nemusíme až na vrcholu hory. Vlak zastaví na dvou mezizastávkách. Nejprve u vodní stanice, následně pak u penzionu ve výšce necelých 1400 metrů nad mořem. Když pak po ozubené železnici během několika minut dorazí do cíle, na vrchol hory Schafberg, nálezá se cestující v nadmořské výšce 1783 metrů.

Přestože se nejedná ani o 6 kilometrů délky, vlak se vzhledem k terénu a také faktu, že se jedná o ozubenou železnici, nepohybuje příliš rychle. Je to tak vskutku vyhlídková jízda, při které máte příležitost vidět mnoho nádherných výhledů a pořídit spoustu fascinujících fotek. Do cíle vlak dorazí přibližně za hodinu jízdy. Na trase se potkáte jak s krátkými tunely, tak s jízdou na kraji srázu, která slabším povahám může nahnat dokonce i strach. V některých momentech projíždí vlak i mezi skalami.

Kdo se sem ale vypraví, musí počítat s tím, že levné to určitě nebude. Stejně jako všude v Rakousku si za takovou atrakci podstatně připlatíte. Celá trasa bude dospělého stát v přepočtu přes 900 Kč v jednom směru, dítě pak téměř pětistovku. Za zpáteční jízdenku dospělý zaplatí přes 1300 Kč, dítě kolem 650 Kč. Zlevněná obousměrná rodinná jízdenka stojí 3000 Kč.

Celá oblast kolem Wolfgangsee je nádherná a doslova nabádá turisty k pěším procházkám mezi jezery a po vrcholcích hor. Dopravně je velmi dobře dostupná. Leží nedaleko krásného historického městečka Salzburg. V okolí pak najdete spousta dalších turisty často vyhledávaných turistických cílů. Velehora Dachstein nebo městečko Hallstatt patří k tomu nejkrásnějšímu, co může Rakousku nabídnout.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz