Hlavní obsah
Lidé a společnost

Role Angeliky jí zničila život a muži ji zklamali. Jeden ji okradl, druhý miloval víc její roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Michèle Mercier ve filmu I tre volti della paura

Mnoho z nás si ještě vzpomene na krásnou Angeliku, markýzu andělů, která popletla hlavu nejednomu muži. Miloval ji dokonce sám velký král Francie Ludvík XIV. Osud jí však připravil nejedno trápení. Stejně jako její představitelce Michèle Mercier.

Článek

Byla to nevídaná příležitost. Michèle Mercier, francouzská herečka narozená v roce 1939, dostala možnost zahrát si ve zpracování několikadílného knižního románu Anne a Serge Gollonových. Měla ztvárnit hlavní roli Angeliky de Sancé du Monteloup.

Příběh byl prostý, o to více bral za srdce. Francouzská šlechtična Angelika je násilím provdána za bohatého, avšak zjizveného a kulhajícího chotě Joffreye de Peyraca. Jenže co osud nechce, když Angelika pozná, jaký Joffrey doopravdy je, zamiluje se do něj. Její krása však učaruje i tehdejšímu francouzskému králi Ludvíku XIV., který se rozhodne, že získá Angeliku pro sebe. Celkem v pěti filmech se Angelika snaží získat svého milovaného muže zpět, až se jí to, i přes královy snahy je rozdělit, podaří. Musí přitom vytrpět doslova muka.

Příběh, který bral za srdce, učinil z mladé Michèle Mercier hvězdu první velikosti. Nemilovala ji jen celá Francie, miloval ji celý svět. Každý v ní viděl odvážnou a nezkrotnou Angeliku. A to byl ten problém. Michèle Mercier ztvárnila svou roli, která jí byla ušita na míru, tak dokonale, že už si ji prakticky nikdo nedokázal představit v jiné roli. Nabídek sice pár přišlo, ale všechno to byly buď malé role nebo role v nepříliš kvalitních snímcích. Michèle Mercier se posléze ke své roli Angeliky vyjádřila velmi nepěkně. Podle herečky jí tato role zničila život.

Sláva jí přespříliš stoupla do hlavy. Už ve třetím díle ji tvůrci chtěli kvůli jejímu chování přeobsadit. Nikdo si však nedokázal představit v roli Angeliky nikoho jiného, a tak nakonec sérii dotočila. Nicméně sága měla mít původně šest filmů. S každým přibývajícím dílem se však s Michèle Mercier spolupracovala hůř a hůř. Nakonec to autoři vyřešili po svém. Na konci pátého dílu uťali příběh v místech, kdy žízní umírající Angelika na břehu moře upadá do mdlob. V další scéně je už se svým milovaným manželem, šťastná a zachráněná. Takto ale původní příběh neměl vypadat. Michèle Mercier si za to ale z velké části mohla sama.

Nešťastné a zklamané herečce, které se role příliš nehrnuly, pak uštědřil osud další ránu. Dostala rakovinu kůže. Stáhla se do ústraní a dle jejich slov začala dělat věci po svém přesně tak, jak chtěla ona. Ve svém životě zažila mnoho lásek i zklamání.

Se svým prvním manželem se seznámila ještě před Angelikou na konci 50. let. Andrého Smaggha poznala u filmu. Ona v něm hrála, on byl pomocným asistentem režiséra. Smagghe však neunesl nápor velké slávy Michèle Mercier, kterou jí přinesla Angelika. Začal hodně pít a projevovaly se jeho násilnické sklony. Herečka v té době neprožívala hezké období. Její herecký kolega Vittorio Gassman se jí při natáčení společného filmu pokusil dvakrát znásilnit. Herečka se však ubránila.

Když se se Smagghem rozváděla, musela mu zaplatil mnoho peněz za to, že k rozvodu svolí, neboť v té době nebylo ve Francii možné se rozvést s osobou, která je hospitalizována. A to byl Smagghe kvůli svým problémům velmi často.

Michel Mercière byla v té době zabezpečená díky své životní roli Angeliky. Přitahovala proto mnoho mužů, kteří se na její slávě chtěli zviditelnit a na jejím bohatství obohatit. Její druhý manžel ji v 70. letech falšováním dokumentů připravil o miliony. To byla pro Michèle velká rána. Pak už to ale konečně vypadalo, že bude Michèle Mercier konečně šťastná. Zamilovala se do obchodníka Adriena Jancou. Znamenal pro ni tolik, že se vzdala Paříže i herectví. Prožili spolu dva a půl roku intenzivního vztahu. Jenže pak jejímu milovanému diagnostikovali mozkový nádor. K plánované svatbě už nedošlo a Jancou krátce na to zemřel. Michèle se o něj starala do poslední chvíle.

Slavná herečka se ocitla na mizině. Přestěhovala se do Itálie, kde se seznámila s princem Nicolou Bocompagni-Ludovisi. A další láska byla na světě. Nicola byl velmi bohatý a zámožný, avšak ke svatbě dojít nemohlo. Její vyvolený byl totiž potomkem Stolice svatého Petra a papežští rádcové odmítli tomuto svazku požehnat. Přesto spolu i nadále žili po dva roky. Jejich vztah se následně rozpadl a na vině byla opět Angelika. Michèle Mercier došlo, že její partner nemiluje ji, ale její filmovou roli, kterou už tak dlouho nenáviděla. Po rozchodu se Michèle vrátila do Francie.

Dnes je herečce 84 let a na svou slavnou filmovou roli vzpomíná s odporem. Připravila ji o všechno, co měla, a ve stáří zůstala úplně sama.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz