Hlavní obsah
Cestování

Ronda: Evropské město nad propastí, vodopád i dva útesy spojené klenutým mostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Francisco Rodriguez / Creative Commons / CC BY 3.0

Ronda

Evropa má spoustu nádherných míst. Může se k nim řadit i španělské město Ronda, které se nachází nad propastí, přes kterou se přímo v centru města line most, pod nímž vytéká vodopád.

Článek

Za Rondou se musíme vypravit do Andalusie, španělského regionu v provincii Málaga. Najdeme ji až na samotném jihu Śpanělska nedaleko Gibraltarského průlivu. Nejedná se o velké město, má jen něco přes 30 tisíc obyvatel, přesto svou krásou láká k návštěvě tisíce turistů každý rok.

Zcela unikátní je ale poloha města. Ronda se nachází na dvou samostatných útesech, mezi nimiž je hluboká propast. Dnes můžeme z jednoho útesu pohodlně přejít na druhý po nádherném klenutém mostě. Nebylo tomu ale tak vždy.

Španělé zde postavili první most už v roce 1735 a spojili tak dvě oddělené části Rondy. Jenže most se v roce 1741 zřítil, což mělo za následek smrt 50 lidí. Stavby dalšího mostu se v roce 1751 ujal architekt José Martin Aldehuala. Postavit nový most trvalo neuvěřitelných 42 let. Přestože tu most stojí dodnes, těsně po jeho dokončení se z něj slavný architek vrhl do propasti. Most je považován za jeho vrcholné dílo.

Pod mostem protéká řeka Guadalevin, do jejíž soutěsky je možné se vydat. Spatříme tak město ze zcela jiné perspektivy. Obrysy domů na vrcholku skal a monumentální most z hladiny řeky je vskutku impozantní pohled.

Foto: deepskyobject / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Propast mezi oběma částmi města

Ronda je vyhledávána i pro pozůstatky po prvním osídlení tohoto města. Nachází se zde jeskynní malby starší více než 2500 let. Najdeme zde ale i typickou arénu, kde se pořádají klasické býčí zápasy. Dokonce se jedná o jednu z prvních arén, neboť Ronda je považována za kolébku býčích zápasů. Ty se zde poprvé konaly už v druhé polovině 16. století.

Dvě části města, které rozděluje propast překlenutá mostem, jsou architektonicky velmi odlišné. Nové město, kterému se říká El Mercadillo je modernější část Rondy s architekturou typicky španělskou. Přejdeme-li ale po mostě do starého města přezdívaného La Ciudad ocitneme se ve zcela jiném světě. Ve světě plném úzkých uliček, arabské architektury či orientálních paláců. Typický je pro tuto část města také minaret. Úžasný je též systém městských hradeb, který obepínají město, do kterého lze tak vstoupit jen několika branami.

Protože se Ronda nachází na skaliskách, je z ní nádherný výhled na okolní krajinu. K umocnění těchto výhledů se zde nachází hned několik vyhlídkových plošin, které tak trochu otestují návštěvníkův strach z výšek.

Foto: Pedro J. Pacheco / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled z Nového mostu na část města Ronda

Ronda je vskutku kouzelné město, které při návštěvě jižního Španělska nesmí žádný návštěvník vynechat. Poblíž se ale nachází i další jedinečná města, kde se snoubí tradiční španělská architektura s arabskými vlivy. Takže je třeba neopomenout ani Sevillu, Córdobu či Granadu s monumentálním komplexem paláce Alhambra. Nebo se podívat do kdysi nebezpečné soutěsky El Chorro, kde v minulosti zahynulo mnoho návštěvníků. Dnes je však opravená a v perfektním stavu. Má několik kilometrů a ukáže vám to pravé srdce andaluské přírody.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Útes

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz